V Chorvatsku udeří brutální vedra. V některých oblastech budou teploty extrémní

Meteorologové upozorňují na vlnu veder, která teploty napříč Chorvatskem vyžene nahoru. Denní teploty mají na některých místech dosahovat téměř 40 stupňů Celsia a teplota moře se drží na 27 až 30 stupních.

Vedro má být už v úterý. "Odpoledne se ve vnitrozemí mohou vyskytnout přeháňky s bouřkami, lokálně i výraznější, zejména na východě. Vítr převážně slabý, na Jadranu od poloviny dne mírný severozápadní a jihozápadní. Nejvyšší denní teplota 34 až 39 °C, v horských oblastech o něco nižší," upozorňuje tamní meteorologický ústav.

​"Ve vnitrozemí se mohou téměř každý den vyskytnout lokální přeháňky a bouřky, zejména od středy, kdy mohou být výraznější. Od severu bude občas foukat mírný vítr a úterý bude nejteplejší ze všech dnů," upozorňuje meteorolog Darijo Brzoja, kterého citoval deník Dnevnik.

[chooze:article;value:564875]

​Podle předpovědi počasí má být v Dubrovníku nejtepleji ve čtvrtek, kdy se mají teploty vyšplhat až na 36 °C. V úterý a středu má být až 34 °C, v pátek 35 °C, v sobotu 34 °C a v neděli 32 °C. V dalším týdnu se teploty udrží nad 30stupňovou hranicí.

Vedra pohltí i Split. Už v úterý tam má být až 37 °C, a ve středu dokonce 38 °C. A podobné to bude i v dalších dnech, kdy na čtvrtek a pátek meteorologové hlásí 37 °C. V sobotu se pak mají teploty vyšplhat na 33 °C a v neděli na 34 °C.

V Zadaru bude v úterý až 32 °C, ve středu, čtvrtek a pátek 34 °C, v sobotu 33 °C a v neděli 32 °C. Pro Záhřeb pak meteorologové hlásí 35 °C na úterý, 34 °C na středu, 33 °C na čtvrtek, 31 °C na pátek a 33 °C na sobotu. V neděli má být dokonce až 35 °C.

V Dalmácii bude slunečno a foukat má jen slabý až mírný vítr. Teploty se tam v úterý dostanou až na 37 °C, ve středu na 34 °C, ve čtvrtek na 33 °C, v pátek na 32 °C, v sobotu na 33 °C a v neděli na 35 °C. Teploty pod 30 °C mají spadnout až příští čtvrtek.

Zmapovali jsme pro Vás cestu z Chorvatska. Na dálnicích si připlatíte:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.