Umělecký svět truchlí. Zemřela slovenská divadelní legenda Blaho Uhlár

[chooze:gallery;value:36647]

​Ve věku 72 let zemřel významný slovenský režisér, dramatik a zakladatel kultovního divadla Stoka Blaho Uhlár. Informoval o tom web Novinky.sk s odvoláním na vydavatele Kolomana Kertésze Bagalu. Blaho Uhlár zanechal významnou stopu v divadelní tvorbě, ve které se věnoval ve velké míře politickým tématům. V 90. letech byl představitelem avantgardy a undergroundu.

"S obrovskou bolestí v duši oznamujeme, že nás opustil náš divadelní otec, ředitel, zakladatel Blaho Uhlár. Pro Stoku a divadlo dělal, co mohl a uměl. Kromě mistrovské režie i svítil, zvučil, stavěl, stěhoval, zkrátka definoval Stoku a ona jeho," napsali na sociální síť představitelé divadla Stoka. Uhlár také spolupracoval s trnavským amatérským divadlem DISK. 

[chooze:article;value:564637]

Uhlár působil rovněž jako pedagog a předával své zkušenosti s divadlem mladší generaci. Se svými hrami uspěl nejen před domácím publikem, ale také v zahraničí. Psal a inscenoval i pantomimické scénáře pro děti.

Uhlár se narodil v Prešově, později žil v Ružomberku. Absolvoval studium divadelní režie na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, kde zaujal už svými absolventskými představeními. Divadelní kariéru začal v Trnavském divadle, působil v Ukrajinském národním divadle v Prešově a pak následovalo divadlo Stoka.  

Po dlouholeté kariéře ho letos v lednu vyznamenala tehdejší prezidentka Zuzana Čaputová řádem Ľudovíta Štúra III. třídy za mimořádné zásluhy o rozvoj Slovenské republiky v oblasti kultury a umění. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.