Muž pálil z budovy, kterou měla zajistit místní policie, tvrdí šéfka tajné služby

Když se Kimberly Cheatleová poprvé dozvěděla o střelbě na Donalda Trumpa, byl to šok. "Bylo to nepřijatelné," řekla v pondělním rozhovoru pro televizní stanici ABC News. "Byla to samozřejmě situace, kterou si jako agent tajné služby nikdo ve své kariéře nepřeje," uvedla s tím, že něco podobného by se už nemělo opakovat.

Cheatleová připomněla, že je její povinností vyšetřit, co se stalo. "Odpovědnost je na mně. Jsem ředitelka tajné služby a musím se ujistit, že provádíme přezkum a že poskytujeme našim zaměstnancům potřebné zázemí," řekla. Sobotní incident, při němž zemřel jeden účastník shromáždění, byl prvním případem od útoku na Ronalda Reagana v roce 1981, kdy byl současný nebo bývalý prezident zraněn při pokusu o atentát.

[chooze:article;value:564953]

Ředitelka tajné služby rovněž reagovala na informace, že střelec byl spatřen a identifikován jako potenciálně podezřelý ještě předtím, než zahájil palbu, a uvedla, že od té doby do střelby uplynula "velmi krátká doba". "Zatím neznám všechny podrobnosti, ale byl to velmi krátký časový úsek. Vyhledání té osoby, její nalezení, identifikace a nakonec zneškodnění proběhlo ve velmi krátkém časovém úseku a to je velmi obtížné," dodala.

Podle jejích slov měly zajištění budovy, odkud střelec na Trumpa vypálil několik střel, na starost místní úřady a potvrdila, že místní policie byla v budově, zatímco střelec byl na střeše. "V tomto případě jsme se podělili o podporu tohoto konkrétního místa a o to, že tajná služba byla zodpovědná za vnitřní perimetr," řekl Cheatleová. "A pak jsme požádali o pomoc místní kolegy pro vnější perimetr. V budově byla místní policie, která byla zodpovědná za vnější perimetr budovy," upřesnila.

Rozhodnutí zlikvidovat střelce bylo podle ní "rozhodnutím ve zlomku vteřiny", které učinil odstřelovač. "Rozhodují se sami. Pokud vidí, že jde o hrozbu, a v tomto případě to udělal. Tleskám tomu, že se tak rozhodli, nemuseli se s nikým radit a naštěstí hrozbu zneškodnili," sdělila dále.

[chooze:article;value:564962]

​Po atentátu čelila Cheatleová a tajná služba kritice za to, že incidentu nedokázali zabránit, a někteří ji dokonce vyzývali k rezignaci. Ona ale odstoupit nehodlá. 

Pokus o atentát na Donalda Trumpa není za poslední dobu pro americkou tajnou službu prvním bezpečnostním incidentem. Podle CNN se v květnu 2023 dostal do domu poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana podezřelý muž, přestože byla jeho rezidence nepřetržitě chráněna tajnou službou. Sullivan se s vetřelcem setkal ve svém domě a zalarmoval svou ochranku. Sullivanovi se nic nestalo.

Na začátku ledna 2021 byla tehdejší viceprezidentka Kamala Harrisová evakuována svou ochrankou poté, co se ocitla jen několik metrů od trubkové bomby umístěné před národním sídlem Demokratické strany. Výbušnina byla objevena bezpečnostními orgány více než 90 minut po jejím příjezdu.

Pokus o atentát na Trumpa. Střelec ho na mítinku trefil do ucha, útočníka zabili agenti (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.