Trump řekl, co mu při atentátu zachránilo život. A přepsal projev na sjezd

"Málokdy odvracím zrak od davu. Kdybych to v tu chvíli neudělal, no, dnes bychom spolu nemluvili, že?" řekl Trump v neděli deníku Washington Examiner.

Před smrtí ho podle jeho slov zachránilo to, že otočil hlavu od publika, aby se podíval na obrazovku s údaji, které hodlal použít ve svém projevu.

Přesně v tu chvíli vystřelil atentátník ze 130 metrů vzdálené střechy. Střelce tlačil čas, neboť za ním nahoru vylezl místní policista, kterého prozatím zahnal namířenou puškou, jak řekl CNN okresní šerif.

[chooze:article;value:564790]

​Trumpa okamžitě kryli agenti tajné služby pod řečnickým pultem. Když mu pomohli zpátky na nohy, exprezident se zkrvaveným uchem po zásahu kulky zvedl zaťatou pěst. Fotografie z tohoto momentu se již staly ikonickými.

Trump listu Washington Examiner dále sdělil, že se rozhodl zvednout ruku, když ho tajná služba odváděla z pódia, aby dal přítomným najevo, že je v pořádku: "A že Amerika jde dál, že jdeme vpřed, že jsme silní," dodal.

Když se Trump postavil a viděl, že se dav nepohnul, potřeboval mu říct, že on i země budou v pořádku. "Energie, která v tu chvíli vycházela z lidí, kteří tam prostě stáli; těžko popsat, jaký to byl pocit, ale věděl jsem, že se svět dívá. Věděl jsem, že to historie bude posuzovat, a věděl jsem, že jim musím dát najevo, že jsem v pořádku," citoval ho list.

[chooze:article;value:564747]

​Po sobotním dramatu se Trump rozhodl přepsat svůj projev, který pronese na nadcházejícím sjezdu republikánů, kde má být oficiálně nominován jako prezidentský kandidát a oznámit jméno svého případného viceprezidenta. Původně se chtěl zaměřit na politiku svého soupeře prezidenta Joea Bidena v proslovu, který měl nadchnout republikánské voliče.

"Upřímně řečeno, teď to bude úplně jiný projev," řekl Trump s tím, že atentát zcela změnil volební kampaň. Hodlá vyzvat k národní jednotě a využít historického okamžiku ke stmelení země. Přispělo k tomu to, že mu po sobotním incidentu telefonovali lidé z celé země z různých společenských vrstev a různých politických názorů.

Projev na nominačním sjezdu, který začíná v pondělí, by měl přednést ve čtvrtek.

Pokus o atentát na Trumpa. Střelec ho na mítinku trefil do ucha, útočníka zabili agenti (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.