Tichý a šikanovaný podivín. Spolužáci popsali mladíka, který střílel na Trumpa

Svět obletěly poslední známé záběry 20letého Thomase Crookse předtím, než se rozhodl zmáčknout spoušť. Poté už zavládl jen křik a panika. Střelce nakonec zlikvidovala ochranka. Proč se rozhodl pečovatel z domova důchodců z předměstí Pittsburghu zabít bývalého amerického prezidenta, zatím není jasné.

"Při obědech sedával sám, byl vyloučený z kolektivu. A víte, jací teenageři jsou. Často si z něj dělali srandu, šikanovali ho. Nejspíš si z něj dělali legraci kvůli tomu, jak se oblékal. Někdy si na sebe bral věci na lov, vždy nosil roušku, a to i poté, co covid skončil," sdělil Jason Kohler, spolužák Thomase Matthewa Crookse.

Crooks neměl záznam v trestním rejstříku a nezanechal po sobě vzkaz na sociálních sítích. Na těch se mezitím začalo šířit video z předávání jeho maturitního diplomu.

[chooze:article;value:564815]

​Thomas Crooks byl prý mezi žáky, kteří získali ocenění v matematice a přírodních vědách. Do školního střeleckého klubu se ale nedostal, protože byl údajně špatný střelec. Co vedlo mladého muže k útoku, úřady stále vyšetřují. 

"FBI zatím nezjistila motiv jednání, ale snaží se určit sled událostí a pohyb střelce před střelbou. Získali jsme k prozkoumání také střelcův telefon. Prohledali jsme jeho dům a vozidlo. Na obou místech jsme nalezli podezřelá zařízení, která zajistili pyrotechnici. Střelná zbraň byla zakoupena legálně. Střelec ale nebyl FBI před tímto incidentem známý," uvedla americký Federální úřad pro vyšetřování.

Ten kvůli vyšetřování uzavřel okolí Crooksova domu. Své domovy nařídil opustit i blízkým sousedům. "Nařídili nám, abychom opustili dům. Řekli nám, že je to stav nouze. Prostě uprostřed noci zaklepali na dveře. A pak nám řekli, že se můžeme vrátit za pár hodin. Mám v domě peněženku, všechny doklady. Celou noc jezdím autem se svým psem kolem bloku, protože nemám kam jinam jít," poznamenal jeden z obyvatel.

Úřady zatím neoznámily, jestli byl čin podle nich politicky motivovaný. Crooks byl registrovaný republikán, ale nebyl členem strany. V roce 2021 podle amerických médií poslal drobný příspěvek demokratům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.