Konec alkoholu pro děti. Němcům začíná vadit nízká věková hranice

Do hospody na jedno a přípitky na zdraví. Německo, kde je pití skoro kulturním dědictvím a s pravidly si oproti jiným státům hlavu tolik neláme, otevřelo debatu o regulaci alkoholu.

Pozornost se teď upírá na dospívající, kteří mohou na veřejnosti popíjet pivo a víno od šestnácti let, za přítomnosti rodičů už ale i ve čtrnácti a patnácti. Proti tomu se teď vymezuje Dolní Sasko a Brémy, které chtějí takzvané pití pod dozorem zarazit. Ministr zdravotnictví Dolního Saska Andreas Philippi uvedl, že konzumace alkoholu pod dohledem bagatelizuje jeho škodlivost.

"Jedná se o zcela špatný sociální signál, když rodiče, starší sourozenci nebo přátelé pijí pivo a víno se čtrnáctiletými," řekl Philippi.

[chooze:article;value:564081]

​Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach by chtěl konzumaci alkoholu čtrnáctiletých dokonce zakázat plošně. Jiné politické strany jsou zatím spíše opatrné.

"Rodina hraje hlavní roli, co se týče zodpovědné konzumace alkoholu. O tom, jestli lze zavést kategorický zákaz i do soukromé sféry, je třeba diskutovat," prohlásil Lauterbach.

Podle světové zdravotnické organizace vypije každý Němec více než dvanáct litrů čistého alkoholu ročně. Mezi první desítkou států s nejvyšší spotřebou v Evropě patří vedle Německa i Česko a čeští dospívající nejsou výjimkou. "Jestliže dítě vidí v rodině, že se ten alkohol pije, tak to považuje za normální a začne pít," řekl lékař Lubomír Nečas.

Zkušenost s alkoholem má u nás podle průzkumů každý čtvrtý dospívající ve věku jedenácti let, ve třinácti už je to skoro polovina a v patnácti už je s alkoholem seznámená valná většina teenagerů.

V Německu se budou případným posunem věkové hranice zabývat odborníci. Zákonodárci by o nové legislativě měli rozhodnout v listopadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.