Totožnost střelce na Trumpa zjistili rychle. FBI použila moderní techniky

Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks pocházel z Bethel Parku v Pensylvánii, což je asi 70 kilometrů od místa střelby. Podle amerických médií byl registrovaným voličem Republikánské strany, kterou reprezentuje Donald Trump. Zjištění totožnosti zabralo vyšetřovatelům jen několik hodin.

"V případě ověřování totožnosti například u zemřelých osob využívají i světové policie, to znamená nejenom my, různé databázové systémy, které jsou zaměřené na porovnávání reálných fotografií," popsal mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

"Policejní složky mají spolupráci i s velkými sociálními sítěmi a dokážou v podstatě okamžitě po vyfocení obličeje zjistit, co je to za člověka. Jméno, příjmení, kde se pohyboval v poslední době, jaké má kolem sebe přátele a jaké měl třeba i záměry," upozornil IT expert Miloslav Lujka.

[chooze:article;value:564748]

Podle některých zdrojů měl mít střelec na sobě tričko propagující v Americe velmi oblíbený videokanál, který se věnuje střelným zbraním. U mrtvého našli vyšetřovatelé poloautomatickou pušku.

Na vyšetřování byl nasazen mimo jiné i speciální tým pro sbírání důkazů, který má zjistit motiv střelce. "Tlak na vyšetřování bude určitě poměrně velký. To bezprostřední vyšetření a nějaké základní výsledky právě ohledně toho, kdo byl pachatelem, kde si pořídil zbraň a jak dlouho ji měl, to bude z mého pohledu asi známo poměrně brzo," míní vedoucí centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Oldřich Bureš. Vyšetřování může trvat prý i týdny až měsíce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.