Svět měl štěstí, že Trump přežil, shodují se experti. Mohly vypuknout nepokoje

Úspěšný atentát na exprezidenta Trumpa by podle odborníků paradoxně zlomil vaz i Joeu Bidenovi, který kandiduje jen proto, aby se Trump nestal podruhé prezidentem. "Jak oba dva kandidují proti sobě, tak se navzájem potřebují, protože šanci mají jenom proti sobě," uvedl bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Podobné by to mohlo být i v případě atentátu na Bidena. Spojené státy by úspěšný atentát podle expertů ještě více rozdělil a mohl by vést k násilným akcím, podobným třeba obsazení Kapitolu Trumpovými příznivci před necelými čtyřmi lety.

"O občanské válce se v Americe v posledních letech mluví dost často. Je to něco, co je v myslích mnoha Američanů," vysvětlil amerikanista z Ostravské univerzity Jan Beneš.

[chooze:article;value:564748]

​Na tom, zda by mohl úspěšný atentát ovlivnit probíhající válečné konflikty, se odborníci neshodnou. "Je to rozhodně scénář, který má dopad na konflikty, které na různých částech světa hoří," řekl bývalý velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických Michael Žantovský.

"To by mohlo nahrávat Číně, Íránu, Rusku nebo třeba Severní Koreji," doplnil Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK.

"Geopoliticky pořád platí, že Joe Biden je prezidentem a on momentálně udává tu trajektorii americké zahraniční politiky. Závazky vůči Izraeli i vůči NATO pořád dál platí, ať už se střílí na prezidentské kandidáty v USA, nebo ne," dodal amerikanista Beneš.

Na čem se ale shodnou všichni je, že Trumpovy preference stoupnou. "On bude vypadat víc lidský, víc maskulinní, tak to bude velká podpora pro republikány," vysvětlila amerikanistka z Univerzity Jana Palackého v Olomouci Elizabeth Allyn Woock.

[chooze:article;value:564710]

​"Trump už posílil," potvrdil Žantovský. "Ta jeho gesta i to, jak zareagoval, mu marketingově velmi pomohlo," popsal Svoboda. Podle dalších ani soucit netrvá věčně, podobně jako po neúspěšném atentátu na prezidenta Ronalda Reagana v roce 1981. "Pár týdnů po atentátu ta Reaganova popularita začala opět klesat," připomněl Pondělíček.

Velký vliv na veřejné mínění bude mít prý i motiv atentátníka. "Má sice vazby na republikány, zároveň v minulosti daroval peníze i jednomu progresívnímu uskupení napojenému na demokratickou stranu. Tak není zjevné, kam přesně ideologicky ten střelec patří," zamyslel se Beneš.

"Ve všech politických stranách může být někdo, kdo opravdu nesouhlasí s kandidátem své politické strany, to se může stát," uzavřel Svoboda.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.