Zemřel americký veterán, který osvobodil Plzeň. Město chystá pietní akt

Neskutečně skromný, vstřícný, přátelský. Tak popisují přátelé George Thompsona, amerického veterána, který 6. května 1945 v 21 letech spolu s dalšími spojeneckými vojáky osvobozoval Plzeň.

"Do armády vstupoval v 19 letech, v roce 1943 dobrovolně a v roce 1945 se vylodil v Le Havru a postupoval do České republiky," popsal historik Pavel Rogl.

Od 90. let pravidelně navštěvoval Plzeň a stal se ikonou plzeňských Slavností svobody. Tomáš Páral měl tu čest ho při oslavách několik let doprovázet.

[chooze:article;value:552879]

"Většinou vzpomínal na to dobré, na konec války a na ty lidi, kteří ho vítali a on je označoval za nejšťastnější lidi na světě, a zároveň musím říct, že v tom pokročilejším věku byl neuvěřitelně agilní," řekl známý veterána Tomáš Páral.

Prý miloval české pivo a guláš. V soukromí byl vášnivým aviatikem, sám si dokonce sestavil letadlo. Ultralehkých strojů vlastnil několik a doma v Arizoně s nimi prý létal i na nákupy.

"Opravdu musím říct, že ta moudrost a zároveň nějaký nadhled je něco, co bychom neměli zapomínat," podotkl Páral. Rodák z Kansasu prý rád říkal, že Česko je jeho druhým domovem. Jeho jméno dokonce nese jediný z pojízdných legendárních tanků značky Sherman u nás.

[chooze:article;value:541953]

Často prý opakoval ještě jednu větu. "On ji říkal velmi často, že svoboda není zadarmo a je jenom pro statečné," upozornil Rogl.

Na radnici v Plzni na počest veterána už vlaje vedle české a americké vlajky i černý prapor. Památku válečného veterána si v Plzni připomenou v pondělí hned na několika místech. Například u Památníku 16. obrněné divize, u které sloužil.  

"V mázhauzu bude umístěna kondolenční kniha, to znamená, že lidé mohou přicházet a napsat svoje vzpomínky," avizovala mluvčí města Eva Barborková. George Thomson zemřel v pátek, v říjnu by mu bylo sto let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.