Zájem o fotovoltaiku opadá. Snížily se dotace a cena elektřiny padá

Zatímco loni se za první půlrok zapojilo do sítě přes 40 tisíc fotovoltaických elektráren na rodinných domech, letos je to sotva polovina, asi 20 tisíc. "Možná to je tím, že cena silové elektřiny šla dolů, je menší motivace zájemců. Možná snížením dotace z Nové zelené úsporám, to taky hraje roli," míní Aleš Hradecký z Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Dříve mohli lidé čerpat dotaci i 200 tisíc korun, dnes jen 160 tisíc. Po různých kauzách v posledních letech na trhu s fotovoltaikou navíc prý lidé víc dbají na výběr dodavatele. A možná právě proto někteří z prodejců evidují nárůst objednávek.

"Meziroční nárůst zájmu o fotovoltaiky se dá vyjádřit dvouciferným procentuálním nárůstem, takže se pohybujeme v nějakých desítkách procentech," odhadl jednatel VIAPOWER Viktor Kádek.

[chooze:article;value:560098]

"Ten zájem je enormní a obrovský, stále lidé mají v Česku o obnovitelné zdroje energie," poznamenal provozní ředitel firmy Schlieger Pavel Matějovič. 

"Domácnosti mají o fotovoltaiky stále velký zájem. Za první pololetí jsme dodali několik tisíc fotovoltaických systémů," oznámil mluvčí ČEZu Roman Gazdík. 

Stále však platí, že s fotovoltaikou se dá ušetřit i přes 20 tisíc korun ročně. Za první půlrok se letos v Česku vyrobilo nejvíc solární elektřiny v historii, téměř dvě terawatthodiny. V posledních letech to v průměru byla 1,25 terawatthodiny. Stále to jsou ale jen necelá tři procenta celkové výroby.

Cena elektřiny na burze za megawathodinu se letos stabilně drží okolo 2 000 korun. Ti, kteří fotovoltaiku nemají, by ale podle některých odborníků měli přemýšlet o fixaci ceny.

[chooze:article;value:554566]

"Očekává se, že ceny u dodavatelů půjdou nahoru, není otázkou jestli, ale kdy. Takže bych určitě doporučil fixaci na dva roky," uvedl energetický expert Jan Béreš.

Od července zaplatí lidé za každé odběrné místo o 5 korun a 10 haléřů měsíčně navíc. Důvodem je zavedení poplatku, který bude financovat provoz nově vznikajícího Elektroenergetického datového centra. Jeho cílem je podpořit fungování komunitní energetiky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.