Střelba na Trumpově mítinku. Zakrváceného bývalého prezidenta museli krýt agenti

Série výstřelů se ozvala v sobotu kolem 18. hodiny místního času (půlnoc našeho) na mítinku v Butleru. Trump na pódiu padl k zemi a naskákali na něj agenti tajné služby, aby ho kryli, uvedla CNN.

Poté Trumpovi pomohli na nohy. Exprezident měl na tváři krev. Příznivcům kynul zdviženou zaťatou pěstí. Poté ho ochranka odvedla ke koloně aut a odjeli.

Krátce poté tajná služba oznámila, že Trump je v bezpečí. Jeho mluvčí Steven Cheung informoval, že bývalý prezident je v pořádku.

Střelec byl podle zdrojů CNN z bezpečnostních složek "neutralizován“. Podle agentury AP nebyl účastníkem shromáždění a zabili ho agenti americké tajné služby. Zemřel rovněž jeden z Trumpových příznivců, další je vážně zraněn.

https://x.com/yashar/status/1812250271428538706

"Prezident Trump děkuje orgánům činným v trestním řízení a (jednotkám) prvního zásahu za jejich rychlou akci během tohoto ohavného činu," uvedl Trumpův mluvčí v prohlášení. "Je v pořádku a je vyšetřován v místním zdravotnickém zařízení. Další podrobnosti budou následovat."

Incident se odehrál na počátku mítinku, když Trump ukazoval graf migrace. Nalevo od pódia se ozvaly rány. Bylo vidět, že exprezident se natahuje pravou rukou k uchu a na tváři má krev, popsala AP.

Lidé poblíž si lehali na zem a křičeli. Na akci bylo několik tisíc lidí. V době, kdy agenti Trumpa kryli, rány stále doznívaly. Když ho odváděli z pódia, dav aplaudoval.

Po Trumpově odjezdu začali policisté areál vyklízet. Orgány činné v trestním řízení vyšetřují podle zdrojů AP případ jako pokus o atentát.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.