Orbán pokračuje ve své mírové misi. Trump vyřeší válku na Ukrajině, řekl

Bývalý americký prezident Trump podle maďarského premiéra Orbána "vyřeší" ruskou válku na Ukrajině. Mluvil o tom poté, co spolu oba politici v pátek jednali na Floridě.

"Bylo mi ctí navštívit dnes prezidenta Trumpa. Diskutovali jsme o způsobech, jak dosáhnout míru. Dobrá zpráva dne: on to vyřeší!" uvedl Orbán na síti X po jednání. "Musí nastat mír, a to rychle. Příliš mnoho lidí zemřelo ve válce, která neměla nikdy začít," odpověděl mu Trump na své síti Truth Social.

[chooze:article;value:564346]

Jejich jednání proběhlo na pozadí summitu Severoatlantické aliance, který tento týden proběhl ve Washingtonu. Už před ním se Orbán setkal s několika světovými státníky v rámci akce, kterou sám nazývá "mírovou misí".

Nejprve v Kyjevě navštívil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, což, jak uvádí web CBS News, zvedlo naděje o jeho možném proukrajinském obratu. Ty se ale rozptýlily o pár dní později, když se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Následovala ještě schůzka s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

[chooze:article;value:563736]

Orbán udržuje nejvřelejší vztahy s Putinem mezi vedoucími představiteli EU a běžně blokuje, zdržuje nebo oslabuje snahy EU o pomoc Kyjevu a uvalení sankcí na Moskvu za její akce na Ukrajině. Dlouhodobě se zasazuje o zastavení bojů na Ukrajině, aniž by však nastínil, co by to mohlo znamenat pro územní celistvost země nebo její budoucí bezpečnost, jak popisuje agentura AP.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.