Oblíbený festival Pohoda skončil. Při bouřce spadl stan, zranil přes deset lidí

Festival zasáhla silná bouřka s větrem. Zasahují hasiči i záchranáři. Na místě jsou po pádu stanu SĽSP zranění, informoval deník SME. Pohodu v areálu trenčínského letiště, na které bylo pod širým nebem přes 30 tisíc návštěvníků, museli organizátoři nakonec předčasně ukončit, uvedl web tvnoviny.sk.

Bouře poškodila i stage a stan Aktualit. Vítr sfouknul i některé stany s občerstvením a poničil stanová městečka či mobilní záchody. Bouřka festival přerušila při koncertu Pražského výběru.

Organizátoři před bouřkou apelovali na lidi, aby si dávali pozor, zbavili se kovových předmětů, vypnuli si telefony a našli si bezpečný úkryt. Někteří návštěvníci se tak schovali ve stanech či autech, desítkám nabídli úkryt obyvatelé sousední vesnice, uvedl Denník N. Vítr odfoukl i zátarasy u východů.

Záchranáři ošetřili 12 lehce zraněných a převezli je do nemocnic v Trenčíně a Povážské Bystrici. Měli převážně úrazy hlavy a rukou, uvedlo na facebooku operační středisko slovenské záchranky. Další zranění se do ambulancí dopravili sami. Život žádného z nich není v ohrožení. Češi by mezi nimi být neměli.

[chooze:article;value:564510]

Organizátoři nejprve zrušili páteční program festivalu, který měl trvat do neděle. Po půlnoci oznámili, že akci zcela ruší. Kontrola staveb v celém areálu by podle odhadů zabrala 24 hodin, což znemožnilo pokračování programu. Přednost dostala bezpečnost návštěvníků.

Centrální část areálu s koncertními pódii je uzavřená. Zbytek včetně stanových městeček zůstává návštěvníkům k dispozici do sobotního poledne, parkoviště aut a karavanů pak do 16. hodiny. Těm, kteří se rozhodli zůstat přes noc, zajistili pořadatelé základní občerstvení.

Ještě před oficiálním ukončením festivalu začali lidé hromadně odjíždět. Organizátoři vyzvali, aby neblokovali přetížené silnice vozidlům hasičů a záchranářů. Město Trenčín otevřelo sportovní halu, kde mohli přenocovat ti, kteří při bouřce přišli o stany.

Policie začala událost vyšetřovat jako trestný čin obecného ohrožení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.