Meteorologové zpřísnili výstrahu. Nebezpečí hrozí na celém území Česka

Velmi silné bouřky udeří v pátek a v sobotu na Českou republiku. Varuje před nimi výstraha ČHMÚ, podle které bude hřmít na celém území Česka. Výstraha platí od páteční druhé hodiny odpoledne až do sobotní druhé hodiny ráno.

Meteorologové očekávají, že bouřky budou doprovázet přívalové deště s úhrny okolo 50 milimetrů, přičemž na některých místech může napadnout až 80 milimetrů srážek. Foukat má také velmi silný vítr o rychlosti v nárazech až 90 kilometrů za hodinu. Padat mohou také kroupy o průměru až třech centimetrů.

[chooze:article;value:564344]

​ČHMÚ proto důrazně doporučuje zajistit okna, dveře, skleníky a nenechávat venku nic, co by mohl vítr odnést či poškodit. Řidiči by měli počítat s vodou na silnicích a přizpůsobit tomu jízdu. Očekává se také možné rozvodnění malých toků a výpadky elektřiny.

Vyloučený není ani vznik supercel. "Dnes očekáváme nárůst energie dostupné pro bouřky na cca 1000-2000 J/Kg a zesílení střihu větru. V průběhu odpoledne se může vytvořit několik lépe organizovaných bouřek - i supercel - s velkými kroupami a nárazy větru," uvedl ústav na sociální síti X.

​Současně začne večer platit i další výstraha, a to před povodněmi. Na dvou místech se totiž mohou rozvodnit řeky. Výstraha platí pro Jihočeský (Jindřichův Hradec, Kaplice, Soběslav, Trhové Sviny, Třeboň) a Královéhradecký kraj (Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Trutnov, Vrchlabí) od páteční šesté hodiny večer do sobotního poledne.

​V platnosti je také stále výstraha před vysokými teplotami, které trápí hlavně jihovýchod republiky. Teploty přesahující 31 stupňů Celsia dolehnou v pátek odpoledne na Jihomoravský (Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Veselí nad Moravou, Znojmo, Židlochovice) a Zlínský kraj (Holešov, Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště).

Českem se prohnaly silné bouřky. Na jihu Čech padaly kroupy velké jako míčky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.