Češi pracují i na dovolené. Je to nebezpečné, varují odborníci

Šumění moře, sluníčko a bílý písek. Ani v takovém prostředí většina Čechů neumí relaxovat. To je třeba případ pana Matouše, který pracuje jako IT specialista a počítač neodkládá ani na dovolené.

"Trávím čas i tím, že musím sedět za počítačem a chvíli se věnovat té práci. Člověk si třeba nemůže na ten daný den naplánovat nějaký výlet nebo aktivitu, protože ví, že přesně tenhle den musím mít vyhrazený k tomu, abych se věnoval práci," popsal.

[chooze:article;value:512463]

Z dovolené se pak takoví lidé nevracejí odpočinutí fyzicky ani duševně. "V určité chvíli to může dojít až k tomu slavnému syndromu vyhoření, kdy se člověk vyčerpá natolik, že už ani tu běžnou práci potom nezvládá," upozornil lékař Cyril Mucha.

Většina nedokáže na dovolené odložit ani mobilní telefon. Vyřizuje pracovní hovory, maily a neumí takzvaně vypnout.

"Jestli někdo těžce fyzicky pracuje, tak by měl odpočívat třeba pasivně, jestli někdo naopak zase pracuje spíše duševně, tak by měl ten jeho odpočinek vypadat tak, že by se měl hodně hýbat, že by měl mít právě nějakou fyzickou aktivitu," poradil Mucha.

[chooze:article;value:491967]

Vyčistit si hlavu není úplně snadné. Pomoci prý může jóga nebo relaxační cvičení. Začít na dovolené je ale pozdě. "Samozřejmě, že se to nenaučíme první den dovolené," podotkl psycholog Dalibor Špok.

Nejčastěji jezdí Češi na týdenní dovolené. Pro kvalitní odpočinek přitom psychologové doporučují alespoň dva týdny volna v kuse.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.