Poláci chtějí zatrhnout dovolené místo školy. U nás to není problém, zní z Česka

Polskou veřejnou debatu v posledních dnech rozvířilo vyjádření státní tajemnice polského ministerstva školství Katarzyny Lubnauerové. Pro Radio ZET řekla, že na ministerstvu zvažují opatření proti cestování rodin se školou povinnými dětmi ve školním roce.

"Velmi často se ozývají hlasy učitelů a ředitelů škol, že rodiče berou školu jako místo, kam dítě může nebo nemusí chodit," řekla v rozhovoru. Dodala, že se situace zhoršila po pandemii covidu-19. Stát za tím mají třeba levnější dovolené mimo hlavní sezónu.

[chooze:article;value:562381]

V Česku podle ředitelů není problém

"Narůstá to každý rok větším a větším rozsahem. Nejzasaženější měsíce jsou zpravidla zimní dovolené a druhá polovina června a první polovina září," popsal ředitel brněnské ZŠ Gajdošovy Rostislav Novotný situaci s dovolenými během školního roku.

"Rodič oznamuje absenci třídnímu učiteli nebo přímo řediteli a já se k tomu vyjádřím pouze tak, že doporučuji nebo nedoporučuji, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat," pokračoval. Ještě liberálnější systém pak mají podle ředitelky Libuše Daňhelkové na pražské ZŠ Kořenského.

"Nemám právní oporu v tom, abych rodiči říkala, kdy má jet se svým dítětem na dovolenou," řekla Daňhelková s tím, že zodpovědnost za vzdělávání dítěte je na rodičích. "Jsme rádi, když nám to ti rodiče dají vědět dopředu," dodala.

[chooze:article;value:564089]

Oba ředitelé se ale shodují, že se nejedná o zásadní problém. "Zatím to není v takovém rozsahu, že by to nějak významně zasahovalo do systému vzdělávání, a je na každém rodiči, aby zvážil situaci," pokračoval Novotný. Problém nevidí třeba před prázdninami, když už jsou uzavřené známky, komplikovanější to může být v zimě.

Stejně tak shodně popsali, že u rodin, které během roku na dovolené vyráží, problém s vysokou absencí zpravidla není. "Intenzivní čas s rodičem je pro to dítě v dnešní době velmi drahý a vzácný, tak já bych jim to nebrala," řekla Daňhelková.

U nás se přitvrzení nechystá

"Podobná opatření jako v Polsku v tuto chvíli neplánujeme," řekla mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. "Omlouvání žáků z výuky je v současnosti v kompetenci ředitele školy, žáka omlouvá zákonný zástupce," pokračovala.

"Teprve při podezření na záškoláctví může škola vyžadovat například potvrzení od lékaře," doplnila. Ministerstvo podle ní nedávno vydalo metodiku pro školy, jak postupovat při uvolňování a jak pracovat se záškoláctvím.

[chooze:article;value:556924]

"Je to úplný nesmysl. České školství má daleko závažnější problémy," řekl lidovecký poslanec Šimon Heller. "Podle mého názoru to u nás není téma, a pokud vím, takové opatření není plánováno," vyjádřil se podobně jeho koaliční kolega Pavel Svoboda (TOP 09).

A ani z opozice nezní tendence se vydat směrem větších restrikcí. "Zatím jako hnutí ANO nezvažujeme podobná opatření jako v Polsku. I když to neznamená, že bychom souhlasili s benevolentním přístupem k absencím v některých školách," uvedla poslankyně Jana Berkovcová.

"Je na každém řediteli školy, aby posoudil, zda daného žáka uvolní v průběhu školního roku, a nemělo by to být úplně automatické. Spíše si umím představit na základní škole nastavení povinných procent účasti v každém předmětu, aby žák mohl být vůbec klasifikován," dodala.

"Naše školství má mnoho závažnějších problémů. Toto je plně v kompetenci a na zodpovědnosti rodičů. Byl by to další zásah do rodičovských práv. Návrh podobných opatření proto nezvažujeme a zvažovat nebudeme," řekl poslanec hnutí SPD Zdeněk Kettner.

[chooze:article;value:563803]

A problém neeviduje ani Česká školní inspekce. "Stejně jako v jiných oblastech vzdělávání v ČR se ukazuje silná závislost výsledků ve vzdělávání se socioekonomickým statusem rodiny a podporou rodiny," uvedl její mluvčí Karel Kovář.

Žáci, kteří hodně cestují nebo preferují třeba rozvoj sportovního talentu, podle něj obvykle mívají dobré výsledky. "K plošnému zákazu pro všechny ani změně zákona tak nevidím důvod," dodal Kovář.

Přísná pravidla platí v řadě zemí

Podle webu Euronews třeba u našich sousedů v Rakousku za neomluvenou absenci delší než tři po sobě jdoucí dny hrozí rodičům pokuta ve výši 110 až 400 eur nebo až dva týdny odnětí svobody. Více než tři neomluvené absence mohou být klasifikovány jako správní delikt.

[chooze:article;value:562064]

V Nizozemsku za absenci ve škole hrozí pokuta 100 eur za den až do maximální výše 600 eur na rodinu za jeden týden a 900 eur za dva týdny. V Německu se pokuty v jednotlivých spolkových zemích liší a pohybují se od 35 eur za den v Brémách až po možných 2 500 eur v Berlíně.

Rodičům ve Spojeném království hrozí za neposlání dětí do školy pokuta až 2 500 liber, nebo dokonce odnětí svobody až na tři měsíce. Jakákoli nepřítomnost ve škole musí být předem schválena ředitelem školy a vyžaduje "výjimečné okolnosti".

[chooze:poll;value:f266607a93deebda7bd2831422db971ea6574e67]

Ministerstvo školství zvažuje ukončení známkování. Dětem to má pomoci (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.