Jančura chce prodat RegioJet. Dělá to kvůli dceři

"Nedávno jsem se definitivně rozhodl tak, že jednou firmu prodám," uvedl majitel dopravní společnosti RegioJet Radim Jančura v rozhovoru pro deník E15. Určitě to podle něj ale nebude dřív něž za pět až deset let.

Nejprve by totiž chtěl své impérium ještě rozšířit. "Chci vybudovat největšího dopravce v Česku a překonat České dráhy. Stačí, když každý rok získáme tři procenta trhu. To je čtyřicet procent za deset let, když započtu deset procent, která už ovládáme," popsal své plány.

[chooze:article;value:558916]

​​Spekulace o možném prodeji se přitom objevily už vloni, kdy začali kolem firmy kroužit potenciální investoři. Tehdy se o ní měla zajímat řada velkých dopravců, včetně třeba FlixBusu. Teď podle něho zájem vyjadřují investorské domy.

"Je mi 52 let, nebudu tu věčně," popisoval, proč prodej plánuje. "Mám dceru, nestuduje technické zaměření, takže je prodej přirozenou volbou," dodal.

Zajímavá je pro něj do budoucna i expanze do zahraničí. "Máme licence a jezdíme na Slovensku, v Polsku, Rakousku i Německu. V Německu se snažíme získat sloty na linku Praha–Berlín, to by byla novinka," popsal.

[chooze:article;value:523488]

A řekl i to, proč zrušil letní vlaky do Chorvatska. "Lůžkové vozy potřebujeme pro linky z Česka na Ukrajinu. To je mnohem větší byznys," řekl. "Tehdy nejdelší linku v EU do Chorvatska jsme ale zrušili i proto, že bylo na cestě mnoho výluk, provoz a tím pádem i jízdné byly dražší a zájem lidí se snížil," dodal.

Jančura někdejší firmu Student Agency založil při studiích v Brně a původně zprostředkovávala au pair pobyty. Navázal autobusovou dopravou a prodejem letenek, později přidal i vlaky. V posledních letech nabízí i hotely. Nedávno ale reputací RegioJetu otřásla tragická srážka vlaků v Pardubicích, při které zemřeli čtyři lidé.

RegioJet po tragédii vyřazuje typ spacích vozů, v němž zahynuly všechny oběti (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.