Inspirujte se tipy, jak před odjezdem na dovolenou zabezpečit svůj domov proti zlodějům

Po příjezdu domů si chcete v klidu vybalit, ale místo toho vás čeká spoušť. Vylomené dveře, vypáčené okno, rozházené věci, cennosti pryč a kola bůhvíkde. Takový šok nechce nikdo zažít. Přesto bývá realitou pro velké množství rodin. 

Jen za loňský rok nahlásili klienti na pojišťovny 11 514 případů vykradení a 9 649 případů vandalismu. A to nejsou započítané škody, které nikdo nenahlásí, protože žádné pojištění nemá. Jestli se nechcete letos stát součástí statistik, můžete zkusit pár tipů, jak zabezpečit svůj domov co nejlépe.  

Nejen v létě je prevence nejdůležitější. Vždycky je nejlepší zloděje odradit předem. Často k tomu nepotřebujete ani drahý zabezpečovací systém, ale stačí dodržet několik zásad. A není na škodu k tomu přidat i opatření, která zabrání tomu, abyste během dovolené třeba vyhořeli. 

Jak zabezpečit domácnost před dovolenou 

  • Snažte se co nejvíce ztížit přístup do domácnosti. Zloděj zkusí všechna přístupová místa, proto na žádné nezapomeňte. Pořiďte si kvalitní zámek, ideálně bezpečnostní dveře, které nepůjde vyrazit, ani vyháčkovat. Je potřeba taky zabezpečit dveře do sklepa nebo garáže. U oken vyměňte kování za kvalitnější a použijte kliky na klíček. Na skla dejte bezpečnostní fólie. Nejsou moc drahé, a přitom účinně zabrání vniknutí dovnitř. Na přízemní okna můžete dát mříže. 
  • Kvalitní zámek potřebuje i zahradní domek. 
  • Pořídit můžete i atrapy kamer. Seženete je už od 200 Kč a dokážou věrně napodobit skutečné bezpečností kamery, včetně červeného blikajícího světýlka, které imituje jejich reálné zapojení.  
  • Rolety nenechávejte zatažené, po pár dnech bude každému jasné, že nejste doma. 
  • Dejte všude možně svítidla s čidly a automatickým spínáním, zloděje to může odradit už při vstupu na pozemek. 
  • Zahradu před odjezdem ukliďte, zbytečně neprovokujte vytaženým žebříkem a hromadou palet, po kterých se snadno vyleze na balkon v patře. 
  • Uvnitř si ukliďte elektroniku a cennosti. Jestli nemáte trezor, tak alespoň do skříně. Nenechte třeba notebook vystavený na stole u okna. 
  • Domluvte se s někým, aby se u vás stavil vybrat vám schránku a třeba i krátce vyvětrat, večer chvíli svítit, rozhrnout jinak záclony na oknech, posunout rohožku, zkrátka vytvořit dojem, že doma někdo je. 
  • Vypněte hlavní uzávěr vody a plynu, spotřebiče vypněte a vytáhněte ze zásuvky – díky těmto opatřením vám nebude hrozit riziko vyhoření nebo vyplavení domácnosti během vaší nepřítomnosti. 

Samozřejmostí je zbytečně na odjezd neupozorňovat. Nepiště na sociální sítě, kdy odjíždíte, a fotky z dovolené sdílejte až po návratu.  

Pokud vám nevadí vyšší investice, můžete sáhnout i po dražším řešení v podobě sofistikovaných zabezpečovacích systémů. Počítejte ale už s vyššími výdaji. Pokud však máte v domácnosti mnoho cenností, může se taková investice vyplatit. O zabezpečení domu se vám může postarat i agentura, která v případě vniknutí nezvaných hostů bude okamžitě situaci řešit, ať už jste třeba na druhé straně zeměkoule.  

Když prevence selže, zachrání vás pojištění majetku 

Někdy bohužel ani veškerá snaha nepomůže a nezabrání tomu, abyste se nestali obětí kriminálních živlů. Je proto dobré myslet i na tyto případy a pojistit se proti jejich dopadům na vaši peněženku. Pojištění majetku vám sice hodinky po dědečkovi nevrátí, ale peníze za způsobenou škodu se budou hodit. 

A neříkejte už předem, že se pojišťovna stejně bude vykrucovat a nic vám nezaplatí. Loni pojišťovny vyplatily celkem pojistné 353 957 000 Kč za krádež a za vandalismus 190 666 000 Kč. Kouzlo, které vám zajistí vyplacení peněz, se jmenuje správně nastavená pojistná smlouva. 

Pojišťovna vám totiž nezaplatí nic, co není ve smlouvě, takže si musíte zkontrolovat, co pojištění obsahuje, co je třeba připojistit zvlášť a jaké jsou výluky z pojištění. Promyslete si, která nebezpečí chcete mít pojištěná a na kolik, a dávejte pozor na detaily.  

Rozlišuje se krádež, vloupání a vandalismus. Podívejte se, jestli jsou všechna tato rizika v základní variantě pojištění, případně si je připojistěte.

Sjednejte si jak pojištění domácnosti, tak nemovitosti. Uzavření jen jednoho z nich by mohlo znamenat, že za něco zaplaceno nedostanete (pojištění domácnosti chrání vybavení uvnitř, nemovitosti zase pokryje poškozené okno a dveře). Cenu pojištění si můžete porovnat online na Ušetřeno.cz, kde si ho můžete zrovna nastavit a sjednat klidně i na poslední chvíli před odjezdem.

Autor: Petra Veliková 

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.