Čeští europoslanci okomentovali vysoké výplaty. O některých částkách nevěděli

Za to, že europoslanci přivedou návštěvníky do Evropského parlamentu, mohou dostat až deset tisíc euro. Alespoň to tvrdí 24letý youtuber Fídias Panajotu, který byl v červnu zvolen europoslancem za Kypr. "To zrovna vůbec neznám, tu částku těch deseti tisíc, na to, že tam někoho vezmete," prohlásil Filip Turek (Přísaha a Motoristé sobě).

Mají v tom ještě trochu zmatek. Nováčci v Evropském parlamentu za sebou prý ještě nemají školení o tom, na kolik peněz a náhrad mají nárok. I proto řada z nich video kyperského youtubera komentovat nechtěla. Jiné naopak pobavilo.

"Je to fakt dobrý kolík, to musím říct," řekl se smíchem europoslanec Ondřej Krutílek (ODS). "Ale na druhou stranu, nic z toho není žádné skandální odhalení. Malinko ze sebe dělá pitomce tím, že dělá, že to objevil až teď. Není to tak, že by europoslanci přistály na účtu desítky tisíc eur měsíčně a on se v nich topil jako strýček Skrblík," dodal.

[chooze:article;value:564123]

"Kdyby mi bylo 25 let, neměl bych nic za sebou a chtěl bych si nahrát co nejvíce lajků, tak udělám stejnou prezentaci," svěřil se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Náhrady jsou vysoké. Na tom se shodnou téměř všichni. Utratit je ale prý není práce pro jaderného fyzika. "Je pravda, že když se podíváme na ceny v Bruselu, tak těch 350 euro akorát pokryje jeden nocleh a stravné," řekla europoslankyně Nikola Bartůšek (Přísaha a Motoristé sobě).

Kolem platů europoslanců a diet se strhl velký poprask v roce 2013, kdy komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf čelil obvinění, že denní příspěvek zneužívá. Nizozemská televize ho totiž přistihla, jak podepisuje prezenční listinu a poté z budovy Evropského parlamentu zase odchází. Ransdorf, který zemřel v roce 2016, zneužívání diet ale odmítal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.