Žádné vojenské cíle. Je to bez debat terorismus, hodnotí ruské útoky expert

Jak Mikulecký upozornil, postup Ruska ve válce na Ukrajině se dlouhodobě nemění. "Ruská taktika je zastrašovat ukrajinské obyvatelstvo za pomoci teroristických útoků, protože jinak se to nedá nazvat. Nejsou to útoky na cíle, které by byly jednoznačně vojenské, nejsou to útoky na cíle takzvaného dvojího užití, například na kritickou infrastrukturu, že by se Rusko snažilo zničit Ukrajině její rozvodnou síť, tak jak jsme to viděli v těch zimních měsících," řekl.

"Má to evidentně za cíl pokusit se zlomit morálku obyvatelstva, donutit je, aby začali tlačit na své politiky, aby uzavřeli mír za jakoukoliv cenu, i za cenu toho, že se Ukrajina vzdá Rusku," dodal.

[chooze:article;value:563770]

​Situace na frontě ale aktuálně pro Ukrajinu nevypadá příliš dobře. "Ukrajina se snaží osvobodit své území, ale nedaří se to ani jedné straně. V posledních měsících má Rusko na bojišti tu výhodu, že volí místo, kde zaútočí. Daří se mu někde postupovat, ale naštěstí to není nic, co by dokázalo nějakým způsobem rozhodnout válku. Není to postup o desítky kilometrů a je to skutečně za masivních ztrát na ruské straně, jak na živé síle, tak na technice," přiblížil Mikulecký.

Jak Mikulecký upozornil, Ukrajina se do současné situace dostala i kvůli dočasnému omezení pomoci ze Západu. A to jak od evropských zemí, tak od Spojených států. Ukrajina měla také vnitřní problémy, například s mobilizací, nedostatečným počtem záloh či se systémem rotace vojáků.

"Nicméně pokud jde o to pokusit se zlomit morálku lidí, nepovedlo se to v žádné válce. Spojenecké bombardování nacistického Německa, které bylo skutečně velice účinné, zasahovalo Německo po celém jeho území a ztráty na životech těch civilistů i majetku byly také ohromné, přesto nedokázaly zlomit Němce natolik, aby přiměli svoje vůdce, aby tu válku ukončili," vysvětlil Mikulecký.

[chooze:article;value:563961]

​Podobně tomu bylo i při německém bombardování Londýna, které Brity při Bitvě o Británii nezlomilo. "Nevěřím, že by se to povedlo Rusku. Ano, ukrajinské obyvatelstvo je unavené tou dlouhou válkou, ale dá se říct, že každý takový podobný teroristický útok spíš v Ukrajincích probudí sílu a vůli pokračovat v odporu proti Rusku," řekl Mikulecký.

Ve Washingtonu začíná v úterý summit NATO, prezident Joe Biden po rozsáhlém ruském útoku ze začátku týdne přislíbil Ukrajině posílení protivzdušné obrany. "My vidíme, že ta pomoc, ať už jde o systémy proti vzdušné obrany, tam směřuje v rámci jednotek kusů. Velkou pomocí by bylo, pokud by se podařila nějaká trojstranná dohoda mezi Ukrajinou, Izraelem a Spojenými státy, protože Izrael svoje systémy Patriot, které získal ze Spojených států, již delší dobu nepoužívá," zmínil Mikulecký. Na celý rozhovor se podívejte pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.