Ministerstvo obrany vyhrálo spor o letiště v Líních. Místo čekají změny

Ministerstvo obrany před časem oznámilo, že v Líních vybuduje velké logistické centrum a zázemí pro aktivní zálohy. K tomu bude potřebovat zhruba 400 hektarů, a tak musí jednat s majiteli pozemků pod vzletovou dráhou nebo v její blízkosti. Zatím se nedohodlo pouze s obcí Nová Ves.

Aby letiště mohlo zatím fungovat i bez dohody s obcí, vzletovou dráhu zkrátí na 800 metrů. Aktuálně piloti využívají 1 450 metrů ze 2 450 metrů dlouhé dráhy. Do budoucna armáda počítá se sanací prostor, demolicí některých budov a také výstavbou nových. Do roku 2028 tam pak zůstane letecká záchranka.

[chooze:article;value:563452]

​Firma PlaneStation musí prostor do čtvrtka vyklidit a také zaplatit dluh za nájem přesahující 44 milionů korun. Zaměstnanci přejdou pod nového provozovatele státní podnik LOM Praha a v prostorách letiště mohou zůstat i další nájemci. Majitel společnosti ale podal proti vyklizení tamějších prostor dovolání k Nejvyššímu soudu.

O letišti se v minulosti hodně mluvilo v souvislosti s gigafactory na výrobu baterií do elektroaut. Koncem loňského roku ale koncern Volkswagen oznámil, že od záměru vybudovat u Plzně továrnu ustoupil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.