Evropská vesmírná mise slaví úspěch. Raketa Ariane 6 vynesla 9 satelitů

Kolem deváté hodiny večer středoevropského času v úterý z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně startovala nosná raketa Ariane 6 Evropské kosmické agentury (ESA). Raketa odstartovala na svou první misi po letech odkladů a průtahů ve vývoji. Svůj úkol – vynést na oběžnou dráhu Země devět miniaturních satelitů – zvládla na jedničku.

Evropě tak dala naději, že může být v oblasti dobývání vesmíru dál jednou z velmocí. "Je jisté, že je strategickým tahounem, který v budoucnu Evropě poskytne větší svobodu. Ariane 6 bude tvořit více modulů. Plánujeme v oblasti misí rozšířit naše portfolio za nižší náklady pro veřejný sektor," uvedl ředitel vesmírné dopravy ESA Daniel Neuenschwander.

[chooze:article;value:558999]

​Let se ale navzdory dlouhým přípravám neobešel bez komplikací. Nepodařilo se totiž navzdory původním plánům vypustit dva návratové moduly, které mají testovat cestu z vesmíru zpět na Zemi, a selhal i návrat horní části rakety.

I přes částečný nezdar mise ale Evropská kosmická agentura věří, že Ariane 6 Evropanům umožní konkurovat v oblasti vynášení satelitů na oběžnou dráhu například společnosti Space X Elona Muska.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.