Počet obětí pondělního ruského útoku roste. Kreml se útok na děti snaží popřít

[chooze:gallery;value:36508]

​V úterý ráno se pod troskami budovy zasažené při pondělním náletu našlo tělo chlapce. Počet obětí pondělního ruského útoku na Kyjev se zvýšil na 31, z toho čtyři děti. S odkazem na ukrajinské ministerstvo vnitra to uvedl Kyiv Independent. Dalších 117 lidí bylo v ukrajinském hlavním městě zraněno. Napříč Ukrajinou přišlo podle Reuters o život minimálně 41 lidí v důsledku pondělních útoků.

Ruské rakety zasáhly řadu civilních objektů, včetně dětské nemocnice, kde se mimo jiné léčí děti s rakovinou nebo s vážnými problémy s ledvinami. Fotky z místa ukazují mimo jiné děti s kapačkami a rouškami, jak sedí před evakuovanou nemocnicí.

"Ruští teroristé za to musí nést odpovědnost. Pouhé znepokojení teror nezastaví. Soustrast není zbraň. Musíme sestřelit ruské rakety. Ruská bojová letadla musí být zničena tam, kde mají základny," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.

[chooze:article;value:563843]

​​"Je nesmírně důležité, aby svět v této důležité chvíli nadále stál na straně Ukrajiny a nepřehlížel ruskou agresi," uvedl v reakci na brutální útok americký prezident Joe Biden v předvečer summitu NATO ve Washingtonu, kterého se zúčastní i ukrajinský prezident.

"Společně s našimi spojenci oznámíme nová opatření na posílení protivzdušné obrany Ukrajiny, která pomohou ochránit její města a civilisty před ruskými údery. Spojené státy stojí na straně ukrajinského lidu," dodal Biden.

Rusko se tradičně snaží útok na civilní objekty popřít. Kreml podle BBC nejdříve tvrdil, že nemocnici zasáhl úlomek ukrajinské protivzdušné rakety, a to navzdory skutečnosti, že jednotky zasahující na místě náletu našly zbytky ruské řízené střely. Ruské ministerstvo obrany dále tvrdí, že útok mířil na vojenské objekty.

Rusko za první polovinu letošního roku provedlo více než 175 útoků na zdravotnická zařízení. S odkazem na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) to uvedl Kyiv Independent

Masivní bombardování Ukrajiny: Rusové zasáhli dětskou nemocnici i porodnici. Podívejte se na pondělní reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.