Biden se neléčí s Parkinsonovou chorobou, reaguje Bílý dům na návštěvy neurologa

Biden momentálně bojuje s kritikou některých demokratů, že nedisponuje dostatečnou mentální bystrostí, aby mohl být jejich kandidátem proti Trumpovi v prezidentských volbách, které se uskuteční 5. listopadu, píše agentura Reuters. Biden však prohlásil, že se kampaně nevzdá, a v pondělním telefonickém rozhovoru pro televizní stanici MSNBC uvedl, že "nikam neodchází".

Obavy, že by Biden mohl trpět neznámou nemocí, vzrostly poté, co se 27. června v debatě s republikánem Donaldem Trumpem potácel, působil zesláble a občas ztrácel myšlenky. Doktor Kevin O'Connor, lékař Bílého domu, vydal v pondělí večer prohlášení, v němž uvedl, že Biden mimo běžné každoroční prohlídky nenavštívil neurologa.

[chooze:article;value:563741]

Deník New York Times s odkazem na seznam návštěvníků Bílého domu totiž napsal, že Kevin Cannard, neurolog a specialista na poruchy pohybového aparátu z Národního vojenského lékařského centra Waltera Reeda, navštívil Bílý dům od loňského srpna do března celkem osmkrát. Cannard je spoluautorem výzkumu léčby časné Parkinsonovy choroby ve Vanderbilt University Medical Center.

O'Connor uvedl, že Cannardovy návštěvy v Bílém domě byly součástí jeho neurologických klinik zaměřených na podporu "tisíců" příslušníků aktivní vojenské služby přidělených na podporu operací v Bílém domě, nikoliv na léčbu prezidenta.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová odmítla Cannardovy návštěvy potvrdit nebo upřesnit. Přestože na brífinku pro média byla novináři k tomuto tématu často vyzývána, uvedla, že chce z bezpečnostních důvodů respektovat soukromí všech zúčastněných.

Uvedla, že Biden třikrát navštívil neurologa v souvislosti s každoroční lékařskou prohlídkou. Cannardovu přítomnost v Bílém domě nevysvětlila, ale naznačila, že by mohla souviset s léčbou některých vojenských zaměstnanců, kteří pracují v komplexu Bílého domu. "Do Bílého domu přicházejí tisíce vojenských zaměstnanců, kteří jsou v péči lékařského oddělení," řekla Karine Jean-Pierreová.

V souvislosti s Bidenovou návštěvou neurologa dodala, že lékaři nepřišli s "žádnými nálezy", které by byly v souladu s jakýmikoli "centrálními neurologickými poruchami, jako je mrtvice, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba nebo vzestupná laterální skleróza".

Demokraté vyzývají Bidena, aby se vzdal kandidatury. Měl jsem jet lag, hájí se (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.