Lékařka: Rakovinu se snažím odlehčit. Lidé by neměli podceňovat příznaky

Neziskovou organizaci Loono, která se věnuje vzdělávání veřejnosti v oblasti reprodukčního zdraví a prevence onkologických a kardiovaskulárních onemocnění, založila Kateřina Šédová po vlastní zkušenosti s rakovinou. "Onemocněla jsem během studia medicíny ve 22 letech. Řada mých vrstevníků by příznakům, jako je únava či vynechání menstruačního cyklu nevěnovala tolik pozornosti. To mě vyděsilo. Takže jsem chtěla začít kampaň, že se tyto nemoci mohou projevit i u mladých lidí. A vzniklo z toho Loono," popsala.

Podle lékařky není radno podceňovat příznaky potenciálního problému. "Například jste hodně spaví, může se vyskytnout nějaká bulka, může vám být nevolno, můžete hubnout, mít krev ve stolici… celkově to podáváme jako něco neobvyklého, co normálně na svém těle nevídáme. V takovém případě je důležité jít k lékaři," upozorňuje.

[chooze:article;value:562855]

Šédová také uvedla, že je potřeba se starat kromě fyzického zdraví i o to psychické. Psychosomatika totiž má na vznik těchto typů nemocí také svůj vliv. "Dlouhodobá psychická zátěž může mít vliv na vznik různých onemocnění. Je důležité pečovat o duševní zdraví, je v pořádku i vyhledat psychologa, který vám pomůže při velkých stresových zátěžích, jako je například ztráta partnera, rozvod, atd," upřesnila.

Předávat povědomí o rakovině se snaží Šédová a její kolektiv odlehčeným způsobem. V rámci organizace Loono například představila kampaň "Prsa, koule". "Od samého začátku jsem věděla, že to musím přinášet s lehkostí, pozitivitou, a hlavně laicky srozumitelným jazykem. Je tam spousta kvízů i vtipných momentů. Snažíme se tedy vytvářet atmosféru bezpečí, kde se lidé nebojí zeptat na své problémy," popsala.

[chooze:article;value:561761]

Lékařku těší, že se obecně zvedá procento očkování proti rakovině děložního čípku. I na benefity tohoto očkování totiž organizace Loono upozorňuje. "Dá se jím nemoci prakticky stoprocentně předcházet, což je u rakoviny neobvyklé, takže to se snažíme vysvětlovat rodičům dětí mezi jedenáctým a patnáctým rokem, kdy to plně hradí pojišťovna. Má to ale smysl i u dospělých žen," upřesnila.

Organizace se ale zaměřuje i na muže, u kterých ve velmi častý nádor prostaty. "Od letošního roku je navíc možnost testovat muže na přítomnost nádoru z krve, takže tím se boří tabu urologa a vyšetření přes konečník," uvedla Šédová.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.