Dovolená se změnila ve vězení. Češka se po kolapsu nemůže dostat z Řecka

Paní Čečková přiletěla 17. června do Řecka. Od 25. června leží v nemocnici a její 70letá maminka řeší s pojišťovnou, jak dceru dostat zpět.

"Už před týdnem lékař doporučil přepravu s doprovodem, a to se nestalo, stále to odkládají, hledají nějaké prostě výmluvy, požadavky, které, když se splní, tak zase hledají další požadavky a v podstatě nevíme vůbec, kdy odletí," poznamenala maminka Marie Čečková. "Jsou furt takové sliby od minulé soboty," řekla hospitalizovaná Vladimíra.

"Jestliže mám nějaký záchvat nebo nějaký zdravotní problém, tak se mě vyptávají nebo potom kontaktují mého praktického lékaře, aby zjistili, jakou diagnózu mám,," vysvětlil odborník na životní pojištění České asociace pojišťoven Petr Koblížek.

[chooze:article;value:563731]

V Řecku absolvovala paní Čečková řadu vyšetření, například na CT nebo magnetické rezonanci. diagnózu jí prý lékaři neřekli. Po pondělku to ale vypadá, že se paní Čečková repatriačního letu nakonec dočká.

"My v tuhle chvíli pro ni budeme vysílat speciál, poletí s lékařským doprovodem, ale bude to ještě dva, tři dny trvat," avizoval mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa.

"Nerozumím tomu, proč ty časové průtahy vlastně jsou. Se situací, do které se ta paní dostala, smlouva v podstatě počítá. Pojišťovna by měla konat bez zbytečného odkladu," míní advokát Jan Černý.

[chooze:article;value:563352]

Akutní péči v zahraničí pojišťovny hradí za všech okolností. Ale pokud turista trpí chronickým onemocněním a jede do zahraničí, musí s rizikem počítat. "Jestliže mám nějaké chronické onemocnění, tak musím být ve stabilizovaném stavu," upozornil Koblížek.

Šest až 12 měsíců před dovolenou by neměl chronicky nemocný zaznamenat zhoršení stavu, třeba u epilepsie záchvat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.