Anička Slováčková objasnila jizvu na krku. Pomáhá jí s náročnou léčbou rakoviny

[chooze:gallery;value:32535]

​Anička Slováčková se rozhodla bořit tabu a promluvila o těžkostech spojených s léčbou rakoviny, o kterých mnozí lidé netuší. Na sociálních sítích dala prostor svým sledujícím položit jí jakoukoliv otázku. Jedna z nich se týkala i jizvy, kterou má zpěvačka na krku. "Co to máš u krku? Dámy a pánové, seznamte se! Možná ho na té první fotce moc dobře nevidíte. Tu jizvu u něj ale asi jen tak nepřehlídnete. Je to port," vysvětlila zpěvačka. 

Záhy upřesnila, oč se jedná. "Tahle boží věcička je zavedená pod mou kůží přímo na velkou žílu, která vede k srdci. Dostávám přes ni chemoterapie, berou mi z ní krev atd. A je to velkej pomocník a obrovská úleva jak pro mě, tak věřím, že i pro spoustu sestřiček," popsala Slováčková.

[chooze:article;value:562994]

Chemoterapie bez portu byly prý velmi náročné. "Protože když si vzpomenu na první návštěvu rakoviny v roce 2019, kdy jsem port od začátku léčby zavedený neměla, tak to, jakým způsobem mi z léčby začaly praskat žíly a jak byly chudinky celý zkřehlý, bylo pro nás, pro obě strany, hrozně nepříjemný," svěřila se.

Právě implantace portu prý mnoho věcí ulehčila. "Celý to píchání žil mimo něj je mnohem bolestivější než port samotný, teda aspoň pro mě. Zaváděli mi ho dvakrát. Není to nic příjemného, ale zároveň to není nic, co se nedá vydržet," uklidnila zpěvačka všechny. Těm, koho by případně tento zákrok čekal, doporučila být v klidu a myslet na to, že jim port v budoucnu chemoterapii usnadní.

[chooze:article;value:557026]

Popsala dokonce, i jak se port zavádí. "Místo vám umrtví, vydezinfikují, rozříznou, což už vlastně necítíte, pak to párkrát cukne, to je to nejvíc nepříjemný. Poté se vyzkouší funkčnost, zašije se a jdete domů. Tam to přijde k sobě, to může být trochu peklíčko, přiznávám. V ten moment jsem milovala cokoliv ledového a pořád a pořád chladit a nenamáhat," svěřila se. 

Upozornila však, že každému z pacientů samozřejmě může sednout něco jiného. "Všechno je to opět dost individuální. Vím od ostatních, že někomu port prostě ze začátku nesednul, ale znám více těch, co jsou šťastní, že ho mají, a usnadňuje se jím už tak dost náročná cesta. Já třeba už to píchání do portu ani necítím," uzavřela zpěvačka.

Aničce Slováčkové se vrátila rakovina, nad kterou už jednou vyhrála (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.