V Praze začaly opravy na okruhu. Potrvají rok, dopravu komplikují už nyní

Pražský okruh je významnou komunikací nejen pro Pražany, ale i pro tranzitní dopravu. Denně jí projede 50 tisíc aut, z toho téměř polovinu tvoří právě kamiony. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) průzkum ukázal, že vozovka má místy sníženou únosnost. A to je se současnou vytížeností problém.

"Ačkoliv se to řidičům nezdá, protože až nasadíme frézy a začneme ten povrch vyměňovat, tak nám mnozí budou nadávat za to omezení, že opravujeme něco, co nemusíme, zatímco oni tady jezdí 80, tak my jsme po kolenou se třemi lasery a víme z té diagnostiky, že teď je čas tu dálnici vyměnit," vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Rekonstruován bude téměř tříkilometrový úsek mezi Lochkovským tunelem a křižovatkou ve Slivenci. Oprava bude spočívat ve výměně asfaltobetonového krytu vozovky za odolnější cementobetonový. Stavaři také musejí vytvořit přejezd středního dělicího pásu a prodloužit připojovací pruh, což má usnadnit nájezd na okruh od Barrandova.

[chooze:article;value:563232]

​Od soboty tak auta budou jezdit v každém směru ve dvou jízdních pruzích. "Asi to bude pomalejší a užší. Je možné, že se provoz zpomalí, ale pořád pojede. V okamžiku, kdy dojde ke kolizi nebo nehodě, ten dopad na dopravu bude velký, ale to se týká každé dálnice. Celá oprava je naplánována dopravním režimem tak, abychom celý provoz nechávali na dálnici. Nedoporučuji řidičům, aby objížděli, ale měli by vyčkat na dálnici," dodal Rýdl.

ŘSD doporučuje, abyste si vždy před cestou zkontrolovali na navigaci aktuální dopravní situaci. "Pokud budou řidiči zmíněným úsekem projíždět, tak se nabízí alternativa Barrandovského mostu, ale zase, když se chce někdo vyhnout Barrandovskému mostu, tak alternativou se nabízí Pražský okruh. Otázka je, co nastane teď na podzim, kdy se bude opravovat Pražský okruh a během podzimu budou ještě probíhat opravy na Barrandovském mostě. To může být komplikace pro západní část Prahy, ale tohle neocení ani tranzitní řidiči," okomentoval dopravní expert Roman Budský.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.