Hotely na Sicílii začínají odmítat turisty. Nemohou zaručit vodu ve sprše a na záchodě

Jen si to představte – přijedete do hotelu ve vaší oblíbené dovolenkové destinaci a zjistíte, že se po dlouhém letu nemáte ani kde vysprchovat. A dost možná se nevysprchujete ani během celého pobytu. Tak přesně taková je realita na italské Sicílii, která bojuje s nesnesitelným suchem.

To zapříčinilo, že se italský ostrov potýká s nedostatkem vody. Podle CNN se tak hotely snaží varovat turisty a mnohdy jim i pomáhají najít ubytování v jiné části ostrova, která není suchem tolik postižená. Že voda bude, ale nemohou zaručit ani tam.

[chooze:article;value:544239]

"Lidé nás žádají o ujištění, než přijedou, ale my nevíme, co jim říct," řekl CNN Giovanni Lopez, který na Sicílii vlastní jeden z penzionů ležící na jihozápadě ostrova. Právě v něm nainstalovali na sprchy a umyvadla filtry, které pomáhají vodu šetřit. Hostům se to prý ale nelíbí.

"Situace rychle dopadá na celý sektor turistického ubytování. Riskujeme vážné ekonomické důsledky vzhledem k tomu, že cestovní ruch je odvětví, na které se v této části Sicílie spoléhá téměř každý," dodal.

Vedení ostrova proto požádalo Řím o dotace na dovoz vody z pevniny, zatím ale neexistuje konkrétní plán, jak Sicílii pomoci. Není to přitom poprvé, co se ostrov s takovými problémy potýká. Se suchem tam bojovali už na jaře. Na místě byl i vyhlášen stav nouze.

[chooze:article;value:561650]

"Přibližně 10 až 15 % vody je již na příděl v 55 obcích. Od pondělí 4. března však bude příděl vody zaveden ve více než 93 obcích, což se dotkne 850 000 obyvatel. V některých případech by příděl mohl dosáhnout 45 %," řekl tehdy portálu Euronews provozní ředitel tamní vodárenské společnosti Siciliacque Massimo Burruano.

Nedostatek vody tak není pro Sicilany ničím neobvyklým. Mnoho domů má na střechách cisterny na sběr dešťové vody. Jenže v době extrémního sucha, kdy nezaprší, to nestačí. Kvůli nízkým srážkám klesla i hladina v jezeře Rosamarina nedaleko Palerma.

V Itálii se probouzí vulkány. Vybuchla další sopka, turisty uvěznila na Sicílii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.