Zoologické zahrady trápí hlasité festivaly. Zvířata jsou z hluku ve stresu

Hudební fanoušci jsou nadšení. Zvířata v jihlavské zoo už méně, z hluku jsou totiž vystresovaná. Festivalový areál je jen pár metrů od zoo. Hlasitá hudba se po zahradě rozléhá tři večery a noci v kuse ze dvou velkých pódií.

"Jsou druhy, které jsou citlivější na hluk, protože zvířata slyší několikanásobně víc než my lidé, některá zvířata třikrát i sedmkrát lip než člověk," upozornila Simona Kubíčková ze Zoo Jihlava.

V některých pavilonech musí ošetřovatelé přijímat různá protihluková opatření. "Chovatel chodí vícekrát na obchůzku, aby viděl, jestli jsou zvířata v pohodě. Zvířata mají neustále otevřeno dovnitř aby se mohla jít schovat," doplnila.

[chooze:article;value:563028]

​"My se snažíme posunout program na co nejpozdější hodinu a končit co nejdřív, abychom zamezili tý hlasitý produkci. Snažíme se i ztlumovat veškerá pódia, aby to pro ty zvířata bylo co nejadekvátnější," argumentoval pořadatel festivalu Jan Homolka.

Podobné hlukové problémy řeší i další zahrady po republice. Třeba plzeňská, kde velký amfiteátr sousedí s tamní zoo. "V Plzni je regulováno množství koncertů na osm ročně. My jsme při každé akci ve spojení s organizátory," řekl mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba.

"Hlučnost řešíme i my v brněnské zoo. Například sanační práce probíhají pouze přes den, aby nedocházelo k rušení zvířat, uvedla mluvčí Zoo Brno Věra Müllerová. Zvířata v zoologických zahradách budou muset zvýšenou hlučnost přežít ještě dva měsíce. Pak festivalová i hlavní stavební sezóna skončí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.