Británii čeká po volbách velký obrat. Labouristé nechtěli brexit, říká politolog

Historický moment zažívá Velká Británie, tak velký triumf labouristé zatím nezažili. Lze tedy mimo jiné očekávat, že se ostrovní království začne ubírat poněkud jiným směrem, než jsme byli zvyklí.

Navzdory dřívějším příslibům labouristů se ale pravděpodobně referenda o vstupu do EU nedočkáme. "Toto nepřichází v úvahu. V Anglii berou to, co už se jednou stalo, většinou jako nevratné," říká pro TN.cz politolog, překladatel a znalec Velké Británie Alexander Tomský.

[chooze:article;value:563291]

Volební výsledek z Velké Británie je v mnoha ohledech zajímavý…

Ano. Poprvé po 14 letech vlády konzervativců vyhrála opozice. Hlavním důvodem je, že ostrovní ekonomika už deset let stagnuje. V Anglii je také většinový volební systém, takže pořád vyhrávají dvě nejsilnější strany. Vítězství labouristů ale nakonec nebylo tak dramatické, jak se očekávalo. Jejich předseda Keir Starmer totiž není u britské veřejnosti vůbec populární.

Přesto labouristé v Dolní sněmovně získávají většinu.

Velkou většinu, a Británie se tak mimo jiné více přiblíží Evropské unii. Většina labouristů s brexitem nesouhlasila. Předpokládám, že se ve vládě nějakým skrytým způsobem pokusí dostat na evropský trh podobným způsobem jako Švýcarsko.

Co přesně tím máte na mysli?

Tato alpská země sice není členem Unie, ale patří do jejího společného trhu. Pokud se Britové budou chtít vydat touto cestou, budou muset otevřít svůj pracovní trh. A to se samozřejmě bude týkat i Čechů, kteří v Anglii chtějí pracovat. V posledních letech také klesl český export do Velké Británie o 16 % a i v tomto směru se možná dočkáme změny.

[chooze:article;value:529191]

Je ve hře nové referendum, jež v minulých volbách žádali labouristé, které by dalo Britům šanci na návrat do EU?

Toto nepřichází v úvahu. V Anglii berou to, co už se jednou stalo, většinou jako nevratné.

Navzdory většinovému volebnímu systému v Británii budou mít poslance i další strany kromě těch dvou hlavních…

Ano. Například poprvé uspělo hnutí Reform UK, známé dříve jako Strana pro brexit Nigela Farage. Oni samozřejmě budou v parlamentu hodně křičet.

Zrovna Farage ale v minulosti tvrdil, že si chce podmanit Konzervativní stranu.

To ale nemůže, to bylo dost přehnané. On představuje takovou nižší neoblíbenou podnikatelskou vrstvu společnosti, kdežto pro konzervativce je spíše typická ta vyšší třída. Jenže Farage ztělesňuje i skupinu, jež je málo oblíbená mezi labouristy. Ti hájí zájmy dělníků.

Británie volí nový parlament. Premiér Sunak očekává drtivou porážku (4/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.