Dozvuky střelby na fakultě: Vznikne komise, která prošetří zásah policie

Zřízení sněmovní vyšetřovací komise schválili poslanci minulý týden na mimořádné schůzi, kterou svolalo hnutí ANO. "Znovu vás všechny prostřednictvím našeho poslaneckého klubu žádám a prosím o zřízení vyšetřovací komise, která by měla dát na všechny nejasnosti odpovědi," naléhala ve Sněmovně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

S jejím návrhem poslanci souhlasili. "Vzhledem k tomu, že se jedná o událost, která nemá v České republice obdoby a která vyvolala oprávněný zájem veřejnosti, a také vzhledem k tomu, že nechceme, aby zde vzniklo sebemenší podezření, že jsme neudělali úplně všechno, abychom okolnosti této události objasnili, hnutí STAN umožní vznik vyšetřovací komise," oznámil následně Petr Letocha (STAN).

[chooze:article;value:561175]

132 poslanců poté vznik komise odsouhlasilo. Po dvou členech v ní budou mít Starostové a nezávislí, hnutí ANO a ODS. Ostatní strany nominovaly po jednom členovi.

Za hnutí ANO usednou v komisi Helena Válková a Jiří Mašek. Starostové nominovali Petra Letochu a Martina Exnera, Občanští demokraté Pavla Kašníka a Karla Haase. Lidovci by měli být zastoupeni Michaelem Kohajdou, Piráti Klárou Kocmanovou, TOP 09 Michalem Zunou a SPD Radkem Kotenem. "Ve chvíli, kdy nominovaní budou potvrzeni na plénu Poslanecké sněmovny, měli bychom se seznámit se spisem a nejasnosti rozptýlit," přislíbil Koten.

[chooze:article;value:558946]

Komise by měla přednést výsledky svého šetření do šesti měsíců od svého ustavení. V minulosti byly zřízeny už více než dvě desítky podobných komisí, prakticky žádná ale nedosáhla viditelných výsledků.

Dozvuky střelby na Filozofické fakultě: GIBS uzavřela vyšetřování (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.