Černý kašel ustupuje. O prázdninách se ale může situace změnit, varují lékaři

Počty nakažených černým kašlem v České republice postupně klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1 037 nových případů, týden před tím to bylo o sto více.

Obecně je nejvíce nakažených mezi teenagery ve věku od 15 do 19 let. Od začátku roku se jich nakazilo zhruba 6 000. "Ve Středočeském kraji však neodpovídá pouze věkové kategorii do 20 let, je zhruba v poměru 50:50 k věkové skupině 21 a více let," řekla Dana Taclová ze středočeské krajské hygienické stanice.

[chooze:article;value:559544]

​Dětí ve věku od 10 do 14 let onemocnělo od začátku letošního roku 3 500, lidí ve věku 45 až 54 let pak něco málo přes 3 000. Případů černého kašle je nejvíc ve Středočeském, Moravskoslezském, Jihočeském a Ústeckém kraji.

Zdravotníci se obávají, že by nemoc mohla v létě opět posílit. Lidé by si měli dávat pozor především na veřejných akcích. "Pro zamezení šíření respiračních onemocnění je důležité dodržovat zásady respirační hygieny, to znamená při kašli si zakrývat ústa, použité kapesníky ihned vyhazovat a také dbát na hygienu rukou," uvedla Dana Taclová.

K začátku července v souvislosti s černým kašlem zemřelo šest lidí, včetně jednoho novorozence.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.