Británie volí nový parlament. Premiér Sunak očekává drtivou porážku

Občané Velké Británie si volí nové poslance. Průzkumy přitom předpovídají drtivou porážku pravicové konzervativní strany, která byla u moci posledních 14 let a v jejímž čele stojí současný premiér Rishi Sunak, a naopak obří vítězství levicových labouristů vedených Keirem Starmerem. Podle Guardianu by mělo jít o největší otřes v britské politice za dlouhá léta.

Zatímco labouristé očekávají asi 40 % hlasů, konzervativci pravděpodobně získají jen kolem 20 %. Těsně za nimi by pak v počtu hlasů mělo skončit hnutí Reform UK (známé dříve jako Strana pro Brexit) Nigela Farage, kterému průzkumy předpovídají asi 16 %, následované centristickými Liberáními demokraty s asi 11 %.

Do britské Dolní sněmovny se ale nevolí poměrným systémem, jako je tomu v Česku, nýbrž systémem relativní většiny. Poslanecké křeslo tak získává poslanec, který v daném volebním okrsku dostane nejvíce hlasů. To pro vítěze voleb většinou znamená silný volební zisk.

[chooze:article;value:556916]

Podle webu Politico předpovídají projekce labouristům mezi 430 a 444 křesly v 650členném parlamentu, což by jim zajistilo spolehlivou většinu. Zároveň je to o více než 200 křesel více, než získali v posledních volbách. Naopak konzervativci pravděpodobně získají kolem 110 křesel, což by pro ně znamenalo ztrátu asi 255 křesel.

Volební místnosti by se měly uzavřít v deset hodin večer tamního času, tedy ve 23:00 středoevropského letního času. Krátce poté by měly vyjít exit polly, které přesněji naznačí, jak volby skutečně dopadnou. Sčítání hlasů bude ale pravděpodobně trvat až do pátečního rána.

Sunakův mandát zhodnotil komentátor Ondřej Šmigol (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.