Z extrému do extrému. Meteorologové řekli, jaký bude zbytek léta

Určitě jste to už zaslechli: Cítím to v kloubech, bude pršet, změní se počasí, změní se tlak. Lékaři pro to mají dokonce odborný název. Říká se tomu meteosenzitivita. Trpí jí 70 procent populace. Někdo to pocítí mírně, někoho prudké změny počasí dokonce fyzicky bolí.

Peklo je to pro kardiaky. Opakované prudké výkyvy počasí jsou pro nemocná srdce velkým nebezpečím. Lékařské statistiky dokonce signalizují, že víc kardiaků zemře při prudkých změnách počasí než kvůli dlouhotrvajícím vedrům.

"Fibrilace síní, což je poměrně častá srdeční nepravidelnost, může být vyvolána změnou počasí. Řada pacientů to také ví, že když dochází ke změnám, tak mají častější výskyt těchto arytmií," upozornil kardiolog Tomáš Kovárník.

[chooze:article;value:563195]

​A bohužel meteorologické modely ukazují, že letní prázdniny budou s počasím jako na houpačce pokračovat. "Také v nadcházejících týdnech očekáváme výrazné střídání chladných a tropických dnů," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Teplé jaro už ohřálo přírodní vody na nepřirozeně vysoké teploty. I koupaliště Pecka, jindy vyhlášené studenou vodou z hlubinných vrtů, mělo o víkendu 26 stupňů. Pískovny a rybníky jsou ještě teplejší. Pro ryby to znamená boj o přežití.

"Uniká kyslík z vody, pokud jsou bouřky, klesá tlak a kyslík z vody mizí. Jsou tady citlivé druhy ryb – candát, štika, bílé ryby. Je vidět, že ta voda je velmi brzo teplá, a to léto nás ještě čeká, takže můžou být problémy," řekl Miroslav Bialek z Českého rybářského svazu.

Jít se ochladit někam k vodě v tyto dny ztrácí smysl. Teplota vzduchu byla dnes v poledne na Královéhradecku 18 stupňů Celsia, voda byla o 7 stupňů teplejší. Prudké střídání teplot také svědčí bouřkám. Například na severovýchodě republiky už meteorologové letos napočítali 17 bouřkových dnů, a to je výrazně nad průměrem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.