Rodina z Brna našla v obýváku hada. Objevila ho šestiletá dívenka

Hada, který se dostal do rodinného domu v Brně-Kohoutovicích zpozorovala jako první šestiletá dívka. "Vyskočila okamžitě na gauč a křičela ‘had, had!‘ To mě pochopitelně nadzvedlo taky, ale pak jsem zjistila, že jde jen o mládě a zavolala jsem manžela, aby ho šel odchytit," říká pro TN.cz maminka vyděšené dívky.

Hada se posléze podařilo odchytit a umístit do kýble. "Všimli jsme si pak jasně kulatých oči a půlměsíce za hlavou, což nás přesvědčilo, že jde o užovku obojkovou," upřesňuje žena. Tatínek s dívkou šli následně neškodného hada vypustit do volné přírody k nedalekému potoku.

[chooze:article;value:560207]

​Tento postup je správný i podle ředitele kanceláře Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Petra Stýbla. "Pokud lidé poznají, že se jedná o hada, jež paří do volné přírody, tak by ho tam měli hned vypustit," potvrzuje odborník.

Jinou situací pak je, když si lidé s určením druhu plaza nejsou jistí. "Nejlepší je hada vyfotit a obrátit se například na některou ze záchranných stanic," vysvětluje Stýblo.

Exotičtí hadi samozřejmě do naší přírody nepatří a mohli by tam napáchat mnoho škod. "Za uprchlá zvířata z domácích chovů odpovídá obec. To může být třeba v noci trochu problém," přiznává expert z ČSOP.

Muže uštkla jedovatá mamba! Je ve velmi vážném stavu (8/2018):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.