Obce mají na účtech miliardy, měly by je posílat státu, tvrdí poradci vlády

Ke konci minulého roku měla města, obce a kraje podle Národní ekonomické rady vlády na účtech přes 400 miliard korun. Jen Praha loni skončila s přebytkem téměř 30 miliard korun. Vedení města chce peníze využít hlavně na investice v oblasti školství a dopravní infrastruktury. Jenže podle NERV mohly v mezičase posloužit jinde, a to prostřednictvím speciálního státního fondu, kam by putovaly.

"Část prostředků rozpočtového určení daní není přímo alokovaná obcím, ale do fondu, z něhož mohou obce a kraje kdykoli svoje prostředky čerpat, ale do té doby jdou do infrastrukturních a dalších projektů," tvrdí NERV.

"Pro Prahu ten návrh žádný smysl nedává. Ta představa, že ty peníze jsme si ušetřili a odložili bokem na investici do metra D nebo modernizace a automatizace linky C, kde bude metro bez řidičů, tak že se válí někde na běžném účtě, kde je znehodnocuje inflace, je prostě naivní představa," řekl náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

[chooze:article;value:560393]

​"Zatím s námi o tom nikdo nemluvil. Nicméně principiálně nelze souhlasit s tím, aby stát si nějakým způsobem bral peníze od obcí zpátky," domnívá se ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. "Samosprávy určitě nepotřebují, aby se o jejich ušetřené peníze na investiční projekty staral stát, který neumí udržet ani vyrovnaný rozpočet," poznamenal Hřib.

Jak by měl fond konkrétně fungovat se zatím neví, shoda nepanuje ani v pětikoalici. "V době, kdy je velký dluh státního rozpočtu, velký schodek státního rozpočtu, tak samozřejmě logicky se nabízí otázka, proč by si stát měl na něco půjčovat, když zároveň na účtech obcí ty peníze leží. Nedá se na to ale koukat paušálně, protože řada obcí pro to má své úkoly," tvrdí poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

"V tomto případě to bude trochu komplikované, protože co se týká přebytků měst a obcí, tak se to z velké části týká velkých měst," uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

Podle samospráv za přebytky na účtech můžou zejména složitě nastavená pravidla dotací, kvůli kterým si na investice raději šetří města a obce z vlastní kapsy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.