O skautské tábory je velký zájem. Navzdory přísným podmínkám

Celkem 40 dětí a 20 vedoucích skautské organizace Ratíškovice nastupuje každé ráno slavnostně vyvěsit vlajku. V Nové Vsi u Oslavan stráví společně 14 dní. Je to zábava i dobrodružství. Bez hodinek, mobilu a dokonce i elektřiny. "Bez mobilu se dá na to zvyknout, je super, že tady máme kamarády, že jsme v přírodě, máme lepší aktivity než být na tom mobilu," řekla Beáta. "Byla bych tady klidně celý měsíc," souhlasila její kamarádka Sofie.

Kluci z tohoto oddílu sekají dřevo, aby se mohlo zatopit v kamnech. Skautky připravují právě v táborové kuchyni oběd, bude kuře na paprice. "Nejtěžší na tom je asi to, že je to velké množství. Ale určitě je to zábavné tím, že každé to jídlo je jiné, každé jídlo musíme dochucovat a snažíme se, aby to dětem chutnalo tak, jako klasický oběd od maminky, poznamenala Pavla Gajdíková.

[chooze:article;value:558275]

​Ještě před obědem čeká táborníky výuka zdravovědy. "Učíme se jak zavazovat kotník a učí nás takto spoustu různých věcí, abychom třeba v budoucnosti totéž uměli, jestli budeme taky ve vedení," sdělil Jiří Šťastný. "Musím se starat o děti, ať už je to nemoc nebo například nějaké zranění, poskytnout první pomoc," dodal zdravotník Martin Kotásek.

"Já už sem osobně jezdím 22 let, takže člověk si bez toho ani vlastně nedokáže představit léto," uvedl hlavní vedoucí Martin Macek. Celý rok se tyto děti učily ve svých oddílech skautským zásadám. Teď si je mohou ověřit v praxi. "Na táborech se děti učí určité samostatnosti, tam se učí uklízet, jsou ve služebních družinách, takže umývají nádobí, společně pracujeme, máme pracovní bloky, štípají dřevo, učí se takové té soběstačnost," dodal Macek.

Výhodou prý je, že se všichni dobře znají. Společně v oddíle totiž pracují celý rok.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.