V evropských zemích se šíří exotická nemoc. Očkování může zhoršit průběh

"Horečka dengue či západonilská horečka už nejsou jen záležitostí vzdálených, exotických zemí. Komáři, kteří infekce přenášejí bodnutím na člověka, se následkem změn počasí i dalších vlivů šíří po Evropě," upozorňuje SZÚ.

Exotické nemoci si tak mohou Češi přivézt z oblíbeného Řecka, Bulharska, Španělska i z dalších evropských zemí, rizikem ale může být i pobyt v české přírodě.

[chooze:article;value:559544]

​"Když horečku dengue či tu západonilskou rozpoznáme, bývá pozdě, protože nemoc už probíhá. Prevence ale není jednoduchá, protože proti klasické západonilské horečce zatím nemáme vakcínu a její vývoj teprve probíhá," upozorňuje pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

"Co se týká horečky dengue, tak sice existují dvě různé vakcíny a ochrana trvá asi tři roky, po kterých je nutné přeočkování. Odborníci však vedou spory o tom, kdy by se mělo či nemělo očkovat," vysvětluje epidemiolog.

"Pokud se očkovaní lidé nakazí jinou variantou horečky dengue, než proti které byla určená očkovací látka, průběh nemoci u nich může být ještě horší, než pokud by očkovaní nebyli vůbec," dodává Prymula.

[chooze:article;value:550695]

​Horečku dengue přenáší komár tygrovaný, jehož výskyt už byl zaznamenaný i v Česku. Jde o hmyz řádu dvoukřídlých, pocházející původně z jihovýchodní Asie s typickým tygrovaným zabarvením.

Kromě očkování je možné se zákeřné horečce bránit i jinými způsoby. "Pomůže také ochrana repelenty a moskytiérami," připomíná SZÚ. Komáři mohou rovněž u nás šířit i druhou zmiňovanou nemoc – západonilskou horečku.   

"Ani v jejím případě nelze vyloučit možnost nakažení v České republice. Letos ale zatím u nás žádný případ západonilské horečky hlášený nemáme," uvedla epidemioložka zdravotního ústavu Hana Orlíková.

Virus západonilské horečky může na člověka přenést infikovaný komár, nejčastěji rodu Culex, který se běžně vyskytuje i v Česku. "Přenos z člověka na člověka také může nastat, a to prostřednictvím krve, tkání a případně z matky na plod," dodává SZÚ.

Jak se bránit proti exotickým nemocem? Panák slivovice nepomůže, tvrdí lékař (24/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.