Trumpovo velké vítězství, Nejvyšší soud mu přiřkl širokou imunitu

Přelomový verdikt schválil Nejvyšší soud poměrem hlasů šest ku třem. Prezidentskou imunitou se nikdy v historii nezabýval, neboť žádný z prezidentů dosud nebyl trestně stínán, informovala CNN.

Podle rozsudku má exprezident absolutní imunitu pro oficiální (úřední) činy, na neoficiální (soukromé) se ochrana nevztahuje.

Verdikt platí pro všechny budoucí prezidenty, i když se soud otázkou imunity zabýval po Trumpově odvolání proti procesu, ve kterém je obžalován za nelegální zásahy, jimiž se snažil zvrátit výsledky prohraných voleb v roce 2020. Jeho argumenty o prezidentské imunitě soudy předtím odmítly.

[chooze:article;value:559183]

Nejvyšší soud obžalobu nezrušil, ale spolu s rozhodnutím o imunitě vrátil případ údajného spiknutí na stůl federálnímu soudu s tím, že Trumpův nátlak na ministerstvo spravedlnosti, aby prošetřilo domnělé rozsáhlé volební podvody, je nyní oficiálním prezidentským činem, na který se vztahuje imunita. Stejně jako na nátlak Trumpa na viceprezidenta Mikea Pence, aby v Kongresu nepotvrdil vítězství Joea Bidena. Za oficiální akt považuje Nejvyšší soud rovněž projev Trumpa ke svým příznivcům a jeho aktivity na sociálních sítích, které vyústily v jejich útok na Kapitol.

Obžaloba se bude muset obejít bez těchto důkazů, a je tedy téměř jisté, že proces nezačne do listopadových prezidentských voleb, uvedla agentura AP.

Trump označil rozhodnutí Nejvyššího soudu za velké vítězství pro ústavu a demokracii. Pro hlasovalo šest konzervativních soudců, tři z nich jmenoval jako prezident. Verdikt ostře kritizoval prezident Biden. "Každý z nás si je před zákonem roven. Nikdo není nad ním – ani prezident. Kvůli dnešnímu rozhodnutí nyní neexistují prakticky žádná omezení toho, co může prezident dělat," řekl v projevu z Bílého domu s tím, že je to nebezpečný precedens.

[chooze:article;value:558054]

​Podle liberální soudkyně Sonii Sotomayorové, která hlasovala proti, je prezident nyní králem, který stojí nad zákonem, a bude ho chránit imunita i v takových případech, kdy nařídí speciálním jednotkám vraždu politického protivníka, zorganizuje vojenský převrat, aby se udržel u moci, nebo přijme úplatek za udělení milosti.

Jen několik hodin po rozhodnutí Nejvyššího soudu se podle CNN Trumpovi právníci obrátili na newyorský soud ve snaze zvrátit rozsudek za falšování obchodních záznamů ve snaze zakrýt utajenou platbu pornoherečce za mlčení o jejich vztahu. Porota ho uznala vinným, trest má být vynesen příští týden.

Nejhorší prezident v dějinách Ameriky, častovali se Biden s Trumpem v první debatě (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.