Řecko zasáhly masivní požáry. Hoří Kos i Zakynthos, oheň se přiblížil k hotelům

Hasiči na řeckém ostrově Kos už druhý den zápolí s rozsáhlými požáry. Přes noc se podle řeckých médií muselo více než sto lidí evakuovat. Nyní by už většina z nich měla být zpět v domovech a hotelech. Boj s plameny, které pustoší oblast Kardamena, ale hasiči svádí dál. Pomáhat jim mají i dobrovolníci.

"Dnes od rána se zdá, že hasiči situaci úspěšné zvládli, za což jim patří velký dík. Dle oficiálních informací se zapojilo i velké množství dobrovolníků. Dým od rána již vidět není a od rozednění jsou opět zapojena letadla a vrtulníky se zásobníky vody, kterou nabírají z moře, a stále se spáleniště snaží ochlazovat," řekla pro TN.cz paní Simona, která na Kosu tráví dovolenou.

Požár ale naštěstí sledovala jen zpovzdálí. "Náš hotel nacházející se v komplexu čtyř sesterských hotelů dotčen nijak nebyl, nebyli jsme evakuováni," oddechla si. "Jak velkou plochu celkově požár zasáhl, opravdu nevím, ale pohledově je to poměrně velká plocha," dodala.

Takhle se paní Simoně podařilo požár natočit:

[chooze:article;value:562850]

​S plameny bojuje i ostrov Zakynthos. Podle deníku Express tam shořelo už 1 160 akrů. "Nikdo nám nic neřekl, evakuace zatím nebyla potřebná," popsal pan Martin, který se na ostrově právě nachází. "Díky hašení z letadel se podařilo požár držet dále od obydlí a měst," dodal.

"Osobně jsme informovali majitele hotelu, že jsme z balkonu viděli požár. Majitel na tuto informaci nereagoval nijak zvlášť, což naznačuje, že místní obyvatelé jsou na požáry v této oblasti zvyklí," doplnil. 

Lesní požáry sužují také řecký ostrov Chíos, kde utrpělo zranění nejméně pět lidí. Tam situace zůstává nadále vážná. Jen za poslední dva dny vypuklo v celém Řecku na 52 lesních požárů. Většinu z nich se podařilo velmi rychle uhasit.

Pan Martin natočil situaci na ostrově Zakynthos:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.