Řecko rozhodlo o opatřeních na pobřeží. Jsou namířená proti turistům

Ačkoliv turisté Řecko milují, Řecko nemiluje turisty. Každoroční nadměrný příliv je prý tak neúnosný, že se ho rozhodl řešit i tamní premiér Kyriakos Mitsotakis, podle kterého je nutné přijmout nezbytná opatření.

Ta by měla podle deníku Greek Reporter omezit počet výletních lodí, které denně připlovají k pobřeží oblíbených destinací. Problém se prý týká zejména přístavů ve městě Pireas a ostrovech Mykonos a Santorini. Nově by tam tak mohl kotvit jen omezený počet lodí.

[chooze:article;value:561423]

​Situaci se kromě politiků rozhodli řešit i sami místní. Znepokojuje je například to, že je turistům přizpůsobováno celé okolí. S tím má podle deníku Greek Herald problém i 64letá Evgenia Raptiová, která má letní dům poblíž pláže na ostrově Pefkochori.

"Když jsme před 40 lety kupovali náš dům, bylo to úplně jiné. Pláž byla prázdná a bylo příjemné tam ležet," řekla. Teď je ale pobřeží obsypáno lehátky a restauracemi, které mnohdy sahají téměř až k moři.

Naštvaní obyvatelé tak vytvořili jakési "hnutí plážových ručníků", které nutí úřady jednat. Vadí jim totiž i to, že soukromé pláže si účtují za lehátka enormní ceny, a tak si místní, kteří ještě před lety pláž využívali, nemají ani kam lehnout.

Řecko spalují úmorná vedra. Zavírají se turistické atrakce i školy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.