Obavy o Bidenovo zdraví rostou. Denně je schopný fungovat jen pár hodin

Zdravotní stav prezidentovi umožňuje fungovat jen šest hodin denně, napsal americký zpravodajský web Axios. A to přibližně od desáté hodiny ráno do čtyř odpoledne. V tomto časovém okně se údajně proto koná i většina veřejných akcí před kamerami.

Snahou Bílého domu, který chce Bidena ukazovat v jeho nejlepší formě, naposledy silně otřásla čtvrteční předvolební debata, která začínala až v devět hodin večer. V ní vedle svého republikánského protikandidáta Donalda Trumpa působil stávající prezident nepřítomně a chvílemi mu nebylo rozumět.

Toho si všiml i Trump, který na Bidena ihned reagoval. "Opravdu nevím, co řekl na konci té věty. Myslím, že ani on to neví," řekl posměšně. Bidenův nepřesvědčivý výkon navíc vyvolal paniku nejen mezi voliči, ale také mezi některými demokraty.

[chooze:article;value:562943]

"Viděli jsme to, co jsme viděli. Vidělo to 50 milionů Američanů a máme o prezidenta starost. Byli jsme zklamaní a báli jsme se o něj. Hodně z nás je naštvaných i na jeho tým, že ho do této situace vůbec dostal," sdělila demokratka Annie Kusterová webu NBC News.

Panují také obavy, zda by 81letý Biden další volební období vůbec zvládl. Pokud by ve volbách zvítězil, prezidentský mandát by mu vypršel v roce 2029, kdy mu bude 86 let. 

Biden v pátek uvedl, že se v noci před debatou špatně vyspal. "Už nechodím tak dobře jako dřív. Nemluvím tak hladce jako dřív. Nediskutuji tak dobře jako dřív," prohlásil během předvolební kampaně v Severní Karolíně. "Ale vím, jak říkat pravdu. Rozeznám dobré od špatného. A také vím, jak dělat tuhle práci, vím, jak dotáhnout věci do konce," dodal.

Na venkovském sídle v Camp Davidu ve státě Maryland se měl ale v neděli radit se svou rodinou, zda nemá předvolební kampaň vzdát. Nakonec se nicméně rozhodl v ní pokračovat a všichni jeho rozhodnutí prý podpořili. 

Demokraté uvažují o náhradě za Joea Bidena. Moc na výběr ale nemají:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.