Firmy ohlásily hromadné propouštění. Výpovědi mohou dostat stovky lidí

"V květnu 2024 nahlásilo hromadné propouštění 15 zaměstnavatelů. To je o tři více než v předchozím kalendářním měsíci a o šest více než ve stejném kalendářním měsíci předchozího roku. Celkově bylo nahlášeno propouštění 738 osob," sdělilo TN.cz tiskové oddělení Úřadu práce ČR

Regionem, kde má přijít o práci nejvíce lidí, je Jihomoravský kraj (280), pak Plzeňský (106) a Jihočeský kraj (70). Propouštění se přitom dotkne především specialistů v oblasti vědy a techniky a zpracovatelů potravin a dřeva.

[chooze:article;value:562225]

Podle Úřadu práce z hlediska odvětvového zaměření nahlásily hromadné propouštění zejména organizace podnikající ve výrobě elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, dále ve výrobě oděvů a v oboru výroby strojů a zařízení.

​"Vývoj v posledních třech letech vykazuje mírný růst, a to jak v počtu zaměstnavatelů, kteří hlásili hromadné propouštění, tak i v počtu propouštěných lidí," uvedl dále úřad. Za stejný měsíc v roce 2021 se propouštění týkalo celkově 652 zaměstnanců, o rok později toto číslo vzrostlo na 724, v loňském roce kleslo na 553 a letos v květnu byl počet propouštěných zaměstnanců nejvyšší za poslední roky  a to 738. 

​Úřad ale zároveň upozornil, že pokud některý zaměstnavatel ohlásil záměr hromadného propouštění, neznamená to, že lidé okamžitě přijdou o práci. "Jedná se o záměr, tudíž k hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců. Navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců. Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele," upřesnilo tiskové oddělení Úřadu práce.

Nezaměstnanost podle úřadu opět mírně klesá. Ten evidoval k letošnímu 31. květnu celkem 274 322 uchazečů o zaměstnání, což je o 5 756 méně než v dubnu. Nezaměstnanost klesla ve všech 14 krajích a v 70 ze 77 okresů Česka. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v květnu o 7 805 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst.

V Česku roste zájem o tetování. Zaměstnavatelům už nevadí (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.