Brutální cesta do Chorvatska: Auta i domy poničily kroupy velké jako míčky

Slovinskem a východem Chorvatska se v pondělí prohnala silná bouřka, při které padaly kroupy, které by se velikostí daly přirovnat ke golfovým míčkům. Zanechaly po sobě šílenou spoušť včetně poničených domů i aut.

Bouře vystrašila i řadu Čechů, kteří do Chorvatska zrovna přijížděli nebo se z něj vraceli. "Tak to chcete 'chytnout'. Ivančna Gorica, Slovinsko," napsala jedna z žen na facebooku k videu, kde je vidět, jak na dálnici kroupy bičují auta.

[chooze:article;value:562753]

"V tom jsme byli v pondělí ve Slovinsku, šílené," okomentovala záběry jedna z Češek a dodala, že jejich auto naštěstí bouřku přežilo, měli ovšem pořádně nahnáno. "Naštěstí ano, ale bála jsem se," svěřila se. Jenže většina lidí takové štěstí bohužel neměla.

Hrůzné počasí, které kromě Slovinska zasáhlo i Bosnu a severovýchodní část Chorvatska, po sobě zanechalo nezměrné škody. Aktuální fotografie z této jindy oblíbené destinace připomínají spíše výjevy apokalypsy. 

[chooze:article;value:562808]

Na sociálních sítích se objevily záběry z chorvatského města Županja, které se nachází na hranicích s Bosnou a Hercegovinou. Tam po sobě bouřka zanechala úplnou spoušť. "Katastrofa u Županje," zveřejnila facebooková stránka Crometeo.

Vichřice doprovázená krupobitím vyvrátila podle chorvatského deníku Dnevnik.hr řadu stromů a poničila auta, střechy i fasády domů. V některých domech po velkých kroupách dokonce zůstaly díry.

Kroupy ničily auta i úrodu. Lidé tvrdí, že něco podobného v životě nezažili (22/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.