Úpal může ohrozit váš život. Na tyto příznaky si dávejte pozor

Někdo se v horkých letních teplotách vyžívá, někdo je snáší velmi špatně. Mezi ohrožené skupiny patří hlavně senioři, malé děti nebo lidé se zdravotními problémy.

Při teplotách přes 30 stupňů hrozí úpal, který podle Mirror může způsobit vážné zdravotní potíže a ohrozit na životě. 

Mezi příznaky úpalu patří únava, závratě, bolest hlavy, nevolnost, nadměrné pocení, vyrážka z horka, křeče v rukou, nohou a žaludku, zrychlené dýchání nebo srdeční tep, vysoká teplota, velká žízeň nebo slabost. 

[chooze:article;value:561714]

​Komu se z horka udělá špatně, měl by se přesunout na chladné místo, odložit si přebytečné oblečení, jako je bunda nebo ponožky a napít se chladné vody. Vhodné jsou i studené obklady a ovívání. Takový člověk by neměl zůstávat sám, dokud se mu neudělá lépe. 

Že se jedná o úpal poznáte například podle toho, že se vám neuleví ani po 30 minutách na chladném místě a vypití tekutin. Dále podle velmi vysoké teploty, horké kůže, která se nepotí, rychlého srdečního tepu, zrychleného dýchání nebo dušnosti, zmatenosti a nedostatku koordinace. Dostavit se mohou i záchvaty, křeče a v krajním případě i ztráta vědomí.

Dostavit se mohou i teploty nad 40 stupňů. "Sledujte tělesnou teplotu a pokračujte v postupném chlazení, dokud teplota neklesne na 38,5 °C. Postiženému nedávejte pít a zatímco ho chladíte, zajistěte, aby někdo jiný zavolal lékařskou pomoc," radí Státní zdravotní ústav.

Česko v noci na neděli zažilo tropickou noc. Teplotní rekordy padaly skoro všude:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.