Obce na Vyškovsku spláchla povodeň. To jsme ještě nezažili, zoufají si místní

Z malého potoka v Milonicích na Vyškovsku se v neděli večer stala dravá řeka. Potok se vylil z koryta a vytopil 25 domů a chalup. V neděli v poledne položila rodina Šárky Fajtlové úplně nové koberce, o několik hodin později je zničila blesková povodeň.

"Je to prostě neštěstí. Voda je ještě uvnitř, takže ji musíme vysát, vytahat koberce, vyhodit nábytek, prostě všechno," popisuje situaci Šárka Fajtlová, která ještě v pondělí bojovala s bahnem. U její chalupy stále leží pytle s pískem.

Do úklidu se pustil i Radek Veselý s rodinou. Na pomoc přijel i synovec. "Bahno bylo úplně všude, všechno muselo jít ven," říká Adam Veselý. "Na to není slov, na zahradě bylo 80 čísel vody, čerpalo se celou noc a hasiči i dneska dopoledne," dodává Radek Veselý.

[chooze:article;value:562772]

V pondělí celý den pomáhala místním padesátka hasičů odčerpávat vodu ze sklepů, garáží a domů. V neděli ale byla situace mnohem dramatičtější. "Hasiči pomocí cisteren prováděli evakuaci osob, které zůstaly uvězněné v obydlích, obec zřídila evakuační středisko v místní mateřské škole, kdy bylo osm občanů evakuováno," sdělil velitel zásahu Antonín Bastl.

"My jsme na to zvyklí, ale to, co je teď, jsme ještě nažili. Člověku, když už slyší bouřku a slyší, jak to v kanálech hučí, to moc na spánku nepřidá," dodal Radek Veselý. "Chce se mi brečet, jsem na prášky," souhlasí s ním jeho soused Petr Štěpánek.

Jen o tři kilometry dál v obci Hvězdlice byla situace podobná. Voda z polí a nedalekého potůčku si našla cestu až k Mileně Syřinkové. "Byla všude, ve špajzu, v kuchyni, v obýváku a ve sklepě hlavně," sdělila zoufalá. Paní Syřinková přišla o plovoucí podlahy a také tunu briket. V té době spala, naštěstí jí pomohli sousedé, kteří ji včas vzbudili.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.