Silné bouřky udeřily na Česko. Hrozí povodně, hasiči řeší stovky událostí

[chooze:gallery;value:36450]

Meteorologové po půl 11. v noci informovali, že linie bouřek, která se pohybovala směrem na východ, se rozpadla a vystřídaly ji intenzivní srážky. Na Vsetínsku a Frýdecko-Místecku hrozí 3. stupeň povodňové aktivity.

Na obloze nad jižní Moravou se objevil shelfcloud:

​​Reportér TV Nova David Pik zachytil na kameru situaci ve Chvaletíně u Slavonic v Jihočeském kraji. Odpoledne tam padaly velké kroupy. Na video se můžete podívat pod titulkem článku.

​Správa železnic oznámila pád několika stromů na trať. Jeden spadl na úsek mezi Ústí nad Orlicí a Lanšperkem, další mezi stanicí Vladislav zastávka a Studencem, a také mezi Studencem a Náměští nad Oslavou.

[chooze:article;value:562508]

Bouřky řádí v Jihomoravském kraji. "V Milonicích na Vyškovsku se voda vlévá z potoka do obce," informovali hasiči s tím, že zahájili evakuaci ohrožených domů a před jejich vchody umisťují pytle s pískem.

V ohrožení je i vlakový most v Nesovicích, který od rozbouřené hladiny dělí jen pár centimetrů:

"V souvislosti s počasím evidujeme více jak 100 událostí. Situace se momentálně uklidnila. Nejvíc práce je na Vyškovsku v Ivanovicích na Hané a okolí, kde se odčerpává několik domů a vodní laguna. Neevidujeme žádná zranění. Aktuálně zasahuje v kraji 26 jednotek a 37 kusů techniky," uvedli hasiči po osmé hodině večerní. V Dolních Loučkách strhal vítr plech ze střechy tělocvičny. Snímky ze zásahu v Ivanovicích a Dolních Louček najdete v galerii.

V Olomouckém kraji vydatné bouřky rozvodnily některé vodní toky. "Provádíme protipovodňová opatření v obcích Kladníky, Radotín, Šišma, Hlinsko. Situace je komplikovaná," informovali v 21:41, kdy evidovali více než 200 událostí napříč krajem. Pás bouřek znovu zkomplikoval situaci i v postižených obcích na Přerovsku.

Moravskoslezští hasiči vyjeli mezi 7:00 a 18:00 k celkem 60 zásahům. "Nejvíce události zatím evidujeme v okrese Frýdek-Místek, a to 21. Většinou se jednalo o popadané stromy a polámané větve," přiblížili.

Královehradečtí hasiči řešili kvůli silnému větru více než 30 událostí. "Jedná se především o popadané stromy a větve. Nejvíce zásahů řešíme na Rychnovsku. V Kvasinách odstraňujeme strom ze střechy domu a bazénu a zajišťujeme poškozenou střechu bytového domu," uvedli hasiči na síti X.

Hasiči v Pardubickém kraji evidovali mezi 15. a 20. hodinou 70 událostí souvisejících se silnými bouřkami. "Jedná se především o čerpání vody a spadlé stromy. V Ústí nad Orlicí spadl strom na dvě osobní auta," popsali.

V Ústí nad Orlicí voda zaplavila několik sklepů. S odstraňováním škod pomáhali dobrovolní hasiči. "Jednalo se o vytopené sklepy, silnice a popadané stromy," uvedli na instagramu.

Výstraha před bouřkami

​Do pondělní jedné hodiny ráno platí výstraha před velmi silnými bouřemi (oranžová barva) pro Jihomoravský kraj (Břeclav, Bučovice, Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou, Blansko, Brno, Hustopeče, Kuřim, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Vyškov, Židlochovice), Olomoucký kraj (Hranice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Přerov, Šternberk, Konice, Litovel, Prostějov, Uničov), Zlínský kraj Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov, Bruntál, Krnov, Rýmařov).

[chooze:article;value:562583]

Výstraha před povodněmi

ČHMÚ vyhlásil povodňovou bdělost až do šesti hodin ráno v pondělí. Týká se těchto regionů: Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou,  Litovel, Mohelnice, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bruntál, Hlučín, Kravaře, Krnov, Odry, Opava, Rýmařov, Vítkov).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.