Čechy v Maroku obyvatelé poznávají. Země je rájem i pro filmové producenty

Marocká ekonomika žije převážně z cestovního ruchu. Vědomi jsou si toho mimo jiné i trhovci, kteří se nacházejí v marrákešské medíně. Speciální pozornost poté věnují i Čechům, kteří tuto africkou zemi navštíví. "Oni znají Čechy, často mohou promluvit pár slov Česky," řekla obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek.

"Dokonce nám nějaký chlapec na tržišti ukazoval, že jeho strýc je v České republice a ukazoval nám nějaké záběry ze Staroměstského náměstí, které mu posílal, takže oni vědí, odkud přicházíme," dodala Pátek.

[chooze:article;value:562270]

Země ovšem kromě českých turistů láká i filmové producenty. V Ait Ben Hadou například natáčeli oba díly Gladiátora. "Nacházela se zde replika slavného Colossea, kde probíhaly ty gladiátorské zápasy. Byly tady natáčeny takové ty velké masové scény, kterých se zúčastnilo tři tisíce lidí. Většinou šlo o dobrovolníky, kteří se stali součástí komparzu, a i mnozí obyvatelé Ait Ben Hadou si tam zahráli," popsala průvodkyně cestovní kanceláře Blue Style Marcela Rusňáková.

Na masové scény k filmu dokonce marocký král půjčil příslušníky královské armády. A stejně tak podporuje i nedaleká filmová studia Atlas, největší na světě. Tady se už natočily desítky světoznámých trháků, například Království nebeské, Černý jestřáb sestřelen, Hra o trůny nebo Asterix a Obelix: Mise Kleopatra.

[chooze:article;value:560092]

"Studia byla otevřena v roce 1983. První film, který se zde natočil, byla Honba za klenotem Nilu s Michaelem Douglasem a Kathleen Turnerovou," uvedl místní průvodce Abdul. "Máme ve studiích spoustu místních lidí, například techniky z Ouarzazate, kteří zde pracují," dodal průvodce.

"Předtím, než byla studia postavena, se mnoho filmů točilo v přírodních lokacích. Například Lorenzovo z Arábie v roce 1964, Alibaba a čtyřicet loupežníků s Fernandelem v roce 1953, Sahara nebo také Duna," doplnil Abdul.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.