Vlak jel po uzavřené koleji, říká ministr o srážce s autobusem na Slovensku

[chooze:gallery;value:36433]

​Tragická srážka vlaku z Česka s autobusem, která se stala ve čtvrtek odpoledne na jihu Slovenska, otřásla oběma zeměmi. Zemřelo při ní sedm lidí, další se zranili. Stalo se to na nechráněném železničním přejezdu, oznámil v pátek slovenský ministr dopravy Jozef Ráž. "Vše fungovalo, jak mělo, šlo tedy pravděpodobně jen o selhání lidského faktoru," cituje šéfa resortu dopravy Ráže web tvnoviny.sk.

Generální ředitel Železnic Slovenské republiky (ŽSR) Alexander Sako upřesnil, že před nehodou projel přejezdem osobním vlak do Nových Zámků, v té době byly závory spuštěné. "Následně se zvedly, přes koleje přejelo osobní vozidlo a za ním autobus," popsal dále situaci.

"Ten se v kritické chvíli srazil s mezinárodním rychlíkem EuroCity směřujícím z Prahy do Budapešti. Podle předběžných zjištění jel vlak po uzavřené koleji," dodal Sako. Podle jeho slov se dosud na Slovensku podobná tragédie ještě nestala.

[chooze:article;value:560598]

Srážku vyšetřují tři vyšetřovací týmy z ministerstva dopravy, ŽSR a také Železniční společnosti Slovensko (ŽSSK).

Ministr Ráž k domu poznamenal, že kolej byla uzavřena kvůli pracem, které tam probíhají po bouřkách z předchozích dnů. Vlak tam tedy podle jeho vyjádření neměl co dělat. "Na uzavřenou kolej není zapnutý systém ramp, ten se zapíná separátně, pro každou kolej zvlášť," řekl podle televize RTVS Ráž. "Žádná systémová chyba nenastala," zdůraznil. Sako doplnil, že na kolej se už další vlak nedostane.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že vlak jel rychlostí 100 kilometrů za hodinu. "Když jste viděli, co z toho autobusu zbylo, tak zřejmě jel maximální rychlostí," uvedl. Podle jeho slov se ale zjistilo, že počet vydaných cestovních lístků nesedí s počtem obětí a zraněných. Sedm mrtvých, o kterých informovalo ministerstvo, byli cestující z autobusu. Čtyři další lidé z něj se zranili, prodaných lístků ale bylo osm plus řidič. Z vlaku se zranil pouze strojvedoucí.

"České dráhy nejsou účastníky čtvrteční nehody. Strojvedoucí byl sice z České republiky, ale vlak byl slovenských železnic," sdělil v pátek mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. "Vlaky si předáváme na hranicích. Tento vyjel z Prahy, dojel do stanice Břeclav, kde jsme ho předali Železniční společnosti Slovensko, odtud už pokračoval – byť s naším strojvedoucím – ale jako vlak slovenský a provozovaný Železniční společností Slovensko," dodal mluvčí.

Tragické nehodě vlaků v Pardubicích šlo zabránit. Chyběla jediná věc, říká dopravce (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.